Stadshuset i Belfast. Foto: Maria Eksedler / Sveriges Radio

Irland vill förlänga löptiden på lån

1:51 min

10-tals miljarder kronor står i morgon på spel för skattebetalare i Portugal och Irland. De här länderna ska i morgon förhandla om att få längre tid på sig att betala tillbaka sina nödlån. Ett misslyckande skulle öka risken för att Irland och Portugal tvingas begära nya nödlån.

Dublin är en stad där verkligheten har förändrats radikalt för många av invånarna. För 6-7 år sedan var det en blomstrande stad med skyhöga bostadspriser. Nu är Dublin fullt av bostadsägare som har banklån på miljontals kronor mer än vad deras bostäder är värda.

I det här sammanhanget är det oerhört viktigt för Irland att få en förlängd återbetalningstid på sin nödlån, enligt statssekretaren på finansdepartementet, Brian Hayes.

- Genom att förlänga löptiden på de europeiska lånen skulle hjälpa låneprofilen, hjälpa återbetalningssituationen för landet och slutligen hjälpa att minska kostnaden för Irland att låna på den internationella penningmarknaden, säger Brian Hayes.

Den kanske viktigaste effekten av längre löptider på nödlånen är att det kan bli billigare för Irland att låna pengar på den vanliga marknaden. Då ska man veta att bara en procentenhet i högre eller lägre ränta är innebär en skillnad på 10-tals miljarder kronor per år för Irland och Portugal.

2011 betalade Irland runt 50 miljarder kronor i räntor för sina lån, och lånen nu och framöver är betydligt större än vad de var då.

Brian Hayes försöker avfärda farhågorna om att Irland kan behöva ett andra räddningspaket. Läget ser däremot sämre ut för Portugal. I förra veckan stoppade konstitutionsdomstolen en stor del av den portugisiska regeringens sparplaner, och risken är överhängande att Portugal kan behöva nya nödlån, framgår mellan raderna i ett färskt dokument från den så kallade trojkan, d v s företrädare från nödlångivarna; EU och valutafonden IMF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista