S: Missbrukares återfall ska inte straffas

2:00 min

Socialdemokraterna vill stoppa den ökande dödligheten bland missbrukare. Personer med tunga problem ska inte kastas ur behandlingsprogram vid återfall och de vill att fler ska få tillgång till vård.

– Nä, vi menar att det inte kan vara rimligt att ett återfall ska straffas på det sättet. Vi jämställer det med att säga till en anorektiker som får återfall, det vill säga börjar självsvälta igen, att den personen inte längre ska få vård, säger Lena Hallengren Socialdemokrat i Socialutskottet.

Socialdemokraterna tycker att missbrukare har en svagare ställning än andra patientgrupper och menar därför att det krävs ett större brukarinflytande, och en behandlingsgaranti som garanterar vård tidigt.

Sprututbytesprogram ska vara tillgängligt i hela landet och läkemedelsassisterad behandling, som Metadon och Subutex, ska inte längre kunna avbrytas vid återfall. Medicinska skäl ska ligga till grund för vem som får behandling och hur länge.

Det finns uppskattningsvis 30 000 tunga missbrukare i Sverige. En av dem är heroinisten John, 28 år. Han har länge velat få behandling. Randi Mossige Norheim intervjuade honom för ett par månader sedan:

– Jag vet många som har dött, förra året var det två kompisar som tog sitt liv. På grund av just det här att de inte fick den hjälp de behövde. En hängde sig själv och en proppade i sig massa preparat. Folk dör ju i väntan på att få den behandling de vill ha. Eller att de inte får den behandling de vill ha.

Det dör omkring 400 narkomaner varje år och dödligheten i Sverige är högre än i flera  europeiska länder. Enligt Folkhälsoinstitutet dör omkring 400 personer om året av narkotika relaterade orsaker.     

Socialdemokraterna får stöd av såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet. Partiets nya inriktning läggs till regeringens förslag om missbrukarvården som riksdagen ska börja behandla nästa vecka.

Vänsterpartiets Eva Olofsson tror att de rödgröna partierna kan komma överens nu när Socialdemorkaterna delvis ändra inriktning: 

– Jag tycker att man är tydligare när det gäller det här med spärrtiden, tydligare med sprutbytesprogram och tydligare på en lång rad områden, säger Eva Olofsson.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista