Miljöpartiet tvärvänder om ungdomsjobben

1:10 min

Miljöpartiet svänger om den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, och anser nu att den bör vara kvar, trots att de tidigare varit hårda kritiker av reformen.

– Alla politiska partier behöver ta krafttag för att minska ungdomsarbetslösheten. Vi tycker att det är onödigt i ett sådant läge att riva upp den här reformen. Vi tycker att det behövs nya satsningar. Inte att man backar gamla satsningar, säger Miljöpartiets ekonomiske talesperson, Per Bolund.

2009 halverades arbetsgivaravgiften för unga mellan 19 och 24 till hälften. Reformen var då värd 13 miljarder kronor i budgeten och fick genast hård kritik. Oppositionen, inklusive Miljöpartiet menade att pengarna kunde användas bättre på annat håll. De fick sedan vatten på sin kvarn när regeringens egna "finanspolitiska råd" beskrev reformen som ineffektiv. Trots detta vänder alltså nu Miljöpartiet.

– För att företagen ska få arbeta i frid och inte behöva anpassa sig till nya regler hela tiden så tycker vi att det är bättre att reformen får ligga kvar. Precis som vi inte tycker att det är värt att rycka upp jobbskatteavdraget, säger Per Bolund.

Till Sveriges Television säger statsminister Fredrik Reinfeldt att vändningen är välkommen med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten, men att den "framför allt" väcker frågor om hur det rödgröna budgetalternativet ser ut.

– Vi är ju tre politiska partier som utformar vår egen ekonomiska politik, men vi har ju samtidigt kunnat visa att vi kan samarbeta i regeringsställning, säger Per Bolund.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Maria Jansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista