Spanjorer rasar mot amorteringslag

Svårt att omförhandla lånevillkor
1:56 min

I Spanien byggs det nu barriärer runt politikernas bostäder, för att skydda dem mot ilskna demonstranter. Krisen gör att många spanjorer inte klarar att betala igen sina lån och att allt fler blir vräkta.

Varje dag förra året vräktes ungefär 100 spanska hushåll från sina bostäder. Över 30 000 hus togs av bankerna, när betalningarna uteblev. I Spanien är över fem miljoner människor arbetslösa, över 26 procent av arbetsstyrkan, och många klarar inte längre att amortera på sina bostadslån, enligt avtalet med banken.

Problemet stannar inte vid att bli hemlös, för dessutom så skriver bankerna inte av skulden, trots att de har tagit huset. Chanserna för en låntagare att omförhandla sina lånevillkor i Spanien är också mer eller mindre obefintliga. Desperationen växer bland spanjorerna:

– Vi är tvungna att protestera, för de som har förlorat jobbet kastas nu också ut på gatan, ropade demonstranter förra fredagen till Bankia i Barcelona.

Det var förstås bara en av många demonstrationer.

Högerregeringen Rajoy möter nu kraftfulla protester för att den inte ändrar amorteringslagen. De har blivit så kraftfulla, att inrikesministern har beordrat skyddsbarriärer kring högerpolitikers och andra ministrars bostäder.

Den spanska regeringen pressas också hårt från EU, som vid flera tillfällen den här veckan har varnat spanjorerna om att de måste göra mer för att rätta till obalanserna i ekonomin. Produktionen i industrin har minskat varje månad i ett och ett halvt års tid.

Hittills har demonstrationerna varit fredliga, men skyddsbarriärerna är en signal om, att polisen oroar sig för att den tiden kanske börjar rinna ut.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".