Cyperns krisnota växer

Den cypriotiska krisnotan växer. Enligt den nytillträdda regeringen i Nicosia beror det på den tidigare regeringens obeslutsamhet och oförmåga att ta ansvar.

Det konkursmässiga eurolandet Cypern skulle enligt en beräkning från i november klara sig med ett stödpaket på totalt 17,5 miljarder euro. Men nu har det visat sig att behovet är mycket större, 23 miljarder euro, enligt en talesman för Cyperns regering.

– Vem är ansvarig för detta? Hur hamnade vi här? Det var rädslan för att ta ansvar och obeslutsamhet hos den förra regeringen, sade talesmannen Christos Stylianides på en pressträff på torsdagen.

EU och IMF har i ett omstritt stödprogram erbjudit nödlån på 10 miljarder euro och krävt att Cypern drar in resten själv, så att statsskulden inte blir ohållbart stor.

För att dra in egna pengar överväger Cyperns regering bland annat, enligt Stylianides, att sälja delar av centralbankens guldreserv, värderad till drygt 536 miljoner euro. Därtill ska pengar hämtas från en omstridd konfiskering av insättningar i cypriotiska banker.

I planen ingår att likvidera krisbanken Laiki Bank och att ersätta en del av insättningarna i Bank of Cyprus med aktier i banken.

Bedömare räknar med att krisåtgärderna kommer att radera ut en femtedel av Cyperns ekonomi på tre år, varav 8,7 procent i år.

Cypern meddelade sent på torsdagen att de delvis släpper på de begränsningar som gäller finansiella transaktioner i det krisdrabbade landet.

TT-AFP-Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista