Småföretagen vågar satsa i vårsolen

Törs lyfta blicken framåt efter finanskrisen
1:35 min

Det kommer ett positivt konjunkturtecken till, den här gången bland banker och småföretag. Det visar en undersökning från statliga Almi.

Det handlar en hel del om psykologi, säger Anna Hallberg, vice vd på Almi.

– Jag tycker att det verkar som om små och medelstora företag, som nästan gått i ide efter konjunkturoron de senaste åren, kommer man ut i vårsolen och ruskar av sig oron och dammet efter finanskrisen och börjar man lyfta blicken framåt.

Statliga Almi hjälper lovande småföretag med högrisklån. Bland landets 1 400 bankkontor har Almi slumpmässigt ringt upp 200. 151 bankchefer svarade, och alla svarade på alla frågor i rundringningen.

Frågor som: Hur går det med utlåningen till småföretag? Den går upp, tror 60 procent av bankcheferna. Hur går det med konjunkturen? Upp, tror 70 procent av bankcheferna. 40 procent säger att de börjat låna ut mer redan nu. Den siffran var historiska låga 25 procent förra året, men nu har trenden alltså vänt.

Eva Karlsson, är vd för Houdini, som gör friluftskläder. Houdini har 20 anställda och 70 miljoner i omsättning, varav hälften utomlands.

– Jag tror att många blev ganska brända under finanskrisen, därför att de dök så väldigt snabbt där, och det tar ett tag att våga göra en satsning igen.

Hon är positiv om framtiden för sitt företag och för sin bransch. Och om Sverige säger hon så här:

– Då tycker jag också att det känns positivt. Det känns mer positivt nu än för ett, två år sedan.

Om jag tolkar dig rätt nu, ett två år framöver så ser du inga större problem?

– Nej.

Varför vänder det nu då?

– Jag tror att det handlar jättemycket om vad man hör i media. Och då kanske det inte är så konstigt. Det är inte hälsosamt att ha sådan ryckighet. Hellre femårsplaner än kvartalsrapporter, som riktmärke, säger Eva Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".