En satellitbild över en kärnkraftsanläggning i Nyongbyon i Nordkorea. Foto: GeoEye/Scanpix.

Experter: Nordkorea kan krympa en atombomb

1:44 min

Amerikanska underrättelseexperter tror att Nordkorea kommit längre än man tidigare trott när det gäller att utveckla kärnvapen som är litet nog att montera på en raket.

Det är en underrättelseavdelning inom amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon som för första gången säger att Nordkorea redan kan ha lärt sig hur man krymper en atombomb så mycket att den kan monteras på en missil.

Enligt rapporten skulle en sådan missil fortfarande vara otillförlitlig, det vore alltså inte säkert att den skulle nå sitt avsedda mål och detonera.

Om uppgifterna stämmer är det alarmerande inte minst för Sydkorea och Japan men också för USA, som Nordkoreas regim uttryckligen hotat med kärnvapenanfall.

Den hemliga rapporten om Nordkoreas växande kärnvapenkapacitet offentliggjordes i går av misstag av Pentagon, som nu tonar ner rapportens innehåll och säger att den inte representerar någon samsyn bland amerikanska underrättelseexperter.

Också här i Sydkorea säger myndigheterna att man inte tror att uppgifterna stämmer, experter här säger att Nordkorea ännu inte bemästrat den komplexa tekniken att miniatyrisera en kärnladdning och montera den på en raket.

Men farhågor över Nordkoreas atomframsteg skulle förklara varför Washington de senaste veckorna skyndsamt förstärkt sitt missilförsvar på ön Guam samt i Alaska och Kalifornien.

Bidragande till osäkerheten är farhågor om att Nordkoreas nye ledare Kim Jong-un skulle kunna vara mera benägen till militära äventyrligheter än sin pappa och farfar. Kim Jong-un har suttit vid makten så kort tid att experter har svårt att förutspå hans agerande ifall spänningarna trappas upp ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista