Mannen följde övergreppen via sin dator. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix.

Hovrätten mildrar dom för sexövergrepp mot barn

Hovrätten dömer en 52-årig man i Hässleholm till fyra och ett halvt års fängelse för sexövergrepp mot barn på Filippinerna. Därmed mildrar hovrätten tingsrättens dom.

Hovrätten i Skåne och Blekinge anser att mannen är skyldig till en rad grova sexövergrepp mot flickor i Filippinerna.

Domstolen slår fast att mannen utfört övergreppen från sitt hem i Skåne via sin dator. Det betyder att han gjort sig skyldig till stämpling och anstiftan till våldtäkt mot barn.

Mannen har enligt hovrätten kommit i kontakt med kvinnorna i Filippinerna som mot betalning ställt upp på sexshower via internet. Sedan har han förmått dem att utföra sexuella övergrepp på småflickor som de har hämtat till datorn.

Enligt hovrätten är det bevisat att kvinnorna i två fall, som gäller två åttaåriga flickor, följt mannens uppmaningar. För detta döms han för anstiftan till våldtäkt mot barn.

I tio andra fall, som mannen också åtalats för, anser hovrätten att det inte är bevisat att kvinnorna gjorde som mannen ville. Flera av kvinnorna och barnen har sagt att de låtsades göra som mannen sade, men att våldtäkterna aldrig utfördes. Därför döms mannen till stämpling till våldtäkt mot barn. Hovrätten gör i nio fall en annan bedömning av bevisningen än tingsrätten och sänker därför tingsrättens straff.

Enligt dagens dom har 52-åringen har också gjort sig skyldig till barnpornografibrott på grund av de bilder av övergreppen som han sparat i sin dator.

Mannen betalade kvinnor på Filippinerna för att begå sexövergrepp mot barn och samtidigt filma övergreppen.

De utsatta barnen var alla flickor mellan fem och åtta år. Kvinnorna som utfört övergreppen var släktingar eller grannar till barnen.

Det var 2009 som mannen via chatt tog kontakt med fattiga kvinnor i en del av Filippinerna och beställde övergreppen som han sedan betalade för.

Mannen regisserade övergreppen och följde dem sedan via webblänk.

Övergreppen avslöjades då polisen gjorde ett tillslag i ett annat ärende, och beslagtog mannens dator i hans hem. I datorn fanns skärmdumpar av övergreppen,  som använts som bevisning i målet.

Den 52-årige mannen har hela tiden nekat, och hävdat att någon manipulerat hans dator. Men hovrätten slår fast att bilder och chattloggar skapats av mannen själv i samband med övergreppen.

Mannen ska betala skadestånd till de barn han förgripit sig på via internet.

Tingsrätten i Hässleholm ansåg det bevisat att mannen var ansvarig för övergreppen trots att han befann sig i en annan del av världen och dömde mannen till åtta års fängelse.

Tingsrättsdomen överklagades av åklagaren Måns Björklund som yrkade på strängare straff.

Även den 52-årige mannen överklagade, och anser att han ska frias helt.  

Men nu sänks alltså straffet från åtta till fyra och ett halvt års fängelse.

Anna Gustafsson, Ingrid Engstedt Edfast

Ekot och P4 Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista