Arletta Przynoga bor i Polen. Foto: Sveriges Radio

Högutbildade Arletta blev kontorsassistent

5:00 min

Hon fick rådet att plugga. Men sedan fanns inga jobb. Nu jobbar polska statsvetare Arletta Przynoga, 25, som kontorsassistent.

– De är trevliga på kontoret, och jag har haft tur som alls fått ett jobb, säger Arletta Przynoga. Fast det har ju inget att göra med det jag pluggade till i fem år.

25-åriga Arletta fick sin examen i statskunskap och journalistik förra våren, efter fem års studier. Men det enda jobb hon hittade, efter ett hundratal försök, var den korta projektanställningen som kontorsassistent på ett kommunalt byggföretag i hemstaden Poznan.

– Det jobbigaste med att söka jobb var att arbetsgivarna inte ens svarade. Inte ”det är tillsatt”, inte ”nej tack”. Det var bara tyst, säger hon.

Vi tar en tur i spårvagn runt Poznan och Arletta pekar ut alla universitetsbyggnaderna. Många av dem är byggda med EU-medel.

De unga i Polen hör till Europas mest välutbildade. Det har funnits en uttalad vilja från regeringen att de unga polackerna ska ha bra utbildning och inte bara vara billig arbetskraft för resten av EU.

Men medan universiteten byggts ut så har den polska arbetsmarknaden inte hängt med, och andelen arbetslösa akademiker är ovanligt hög.

Arletta är den första i sin familj som gått på universitetet.

– Det är som en trend att alla ska utbilda sig, ha en examen. Men sen verkar de inte veta vad dom ska göra med oss. Nånting här funkar inte som det var tänkt, säger hon.

Här kan du lyssna på hela reportaget i Sveriges Radios serie Ung i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista