Francesco Rekkia. Foto: Sveriges Radio.

Francesco lockas av fascism

"Mussolini lade grunden"
5:34 min

Han är 30 år men har nyss flyttat hem till mamma och pappa igen. Francesco Rekkia, 30, får inget jobb i krisens Italien. Han drömmer sig tillbaka i historien – till fascismens Italien.

För italienaren Francesco Rekkia känns det allt oftare som att han går bakåt i utvecklingen. Han är 30 år, borde börja bygga upp ett tryggt liv, med anställning, pensionssparning och egen familj.

Istället flyttade han nyligen tillbaka hem till mamma och pappa, till deras lilla lägenhet i förorten till Rom.

Han söker jobb men får inget, konkurrensen på arbetsmarknaden är stenhård.

– Det kommer många utlänningar hit nu, rumäner och bulgarer, som gör samma jobb för mindre pengar. Det är verkligen fel. Vi kan inte hjälpa de andra nu, vi har varken pengar eller utrymme för det. Det är vi som behöver hjälp, säger han.

Det är därför Francesco inte gillar Italiens invandringspolitik just nu. Varje ny person som tar sig in på arbetsmarknaden känns som ett hot för honom.

Annat var det på fascisten Mussolinis tid, tänker Francesco, när det moderna Italien byggdes upp. När det fanns en gemenskap även i kristider.   

– I början gjorde fascisterna många bra saker för folket. Det var Mussolini som lade grunderna för pensionssystemet, järnvägen och välfärden. Han byggde hus åt de fattiga. Visst, han var en diktator, men han gjorde mycket bra för oss, tycker Francesco Rekkia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".