Franska Violette Grac-Aubert går på College d´Europe i belgiska Brygge. Foto: Sveriges Radio

25 år – och Europas nya elit

5:12 min

25-åriga Violette går på en av Europas riktiga elitskolor College d´Europe i belgiska Brygge. För henne är Europas jobbkrisen något hon ska lösa och inget hon oroar sig för själv.

– Det är samma varje dag. Samma tallrikar, samma bestick, samma människor runtomkring, säger hon.

Franska Violette Grac-Aubert är en av eleverna på College d´Europe i belgiska Brygge. I den stora, stimmiga matsalen serveras det gratis lunch och middag.

Eller gratis och gratis. Mat och boende ingår i de 22 000 euro, närmare 180 000 svenska kronor, som det kostar att läsa ett år på College d'europe.

– Gillar du inte maten så kom och byt, säger Maxim som serverar.

Violette skrattar. Maten är inte topp, säger hon. Fast att klaga hör till, och att äta frukost, lunch och middag ihop, varje dag, skapar en stark sammanhållning.

På College d´Europe skolas Europas framtida elit på ett-åriga intensiva masterprogram. Det handlar om att leva Europa, ”vivre l'Europe”.

– Vi som läser här är för Europa och EU. Det är en politisk skola på så sätt och det handlar om så mycket mer än bara ämnena vi läser, säger Violette.

Skolan grundades 1949 av bland andra Winston Churchill. I över 60 år har många av Europas tyngsta beslutsfattare läst här. För det är en verklig elitskola. Intagningsproven är stenhårda. 25-åriga Violette kom in på andra försöket.

Hon visar upp studenthemmet där hon bor. Vi sätter oss på soffan och pratar om den ekonomiska krisen. Krisen riskerar att bli ett trauma för många unga, säger Violette:

– Antingen så kommer tillväxten tillbaka och jobben med det, men annars så måste vi hitta en lösning. Kanske måste vi organisera samhället på ett annat sätt. Kanske ska man få betalt för föreningsjobb, det som idag är ideella jobb. Kanske bör staten ge alla en grundlön.

Det är inte rättvist att unga saknar jobb trots flera års studier, menar hon.

Nästa mål för Violette är att bli advokat. Hon har redan varit i kontakt med byråer i Frankrike och känner sig hyfsat lugn inför sin egen framtid, Men säger hon, andra studenter här oroar sig, trots att de läser här.

På en krok på badrumsdörren hänger två flaggor, den franska tricoloren, och EU-flaggan. För ett drömjobb vore just jobbet som EU-parlamentariker:

– Vi har haft övningar här, rollspel, där jag har varit Europaparlamentariker, och jag gillar idén med att väljas av folket, berättar Violette Grac-Aubert.

Om hon skulle bestämma, skulle de folkvalda EU-parlamentarikerna få mer makt. Och hela EU-systemet göras mer öppet och transparent.

Violette skulle gärna se en Europa-skatt, pengar direkt till EU:s budget som i sin tur skulle användas för att få kontinenten på fötter igen. För det krävs att alla 27 länderna hjälper varandra.

– Vi behöver dela med oss mer idag, att hjälpa varandra i stället för att vara individualister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista