Sören Granath, chef för Ekonomiekot Foto: Sveriges Radio.

"Färre aktörer blir kvar"

Sören Granath, chef för Ekonomiekot kommenterar Apotek Hjärtats köp av Vårdapoteket.

Vilka slutsatser drar du av affären?

– Att de som startade nya apotek i och med avregleringen av apoteksmarknaden 2009 i många fall haft för optimistiska planer. Många nystartade apotek har dragits med lönsamhetsproblem och nu ser vi hur de större aktörerna köper upp varandra för att bli effektivare.

Hur påverkar det resten av apoteken?

– Färre aktörer blir kvar. Förra veckan köpte finska Oriola-KD Medstop. Tidigare köpte Oriola en annan kedja, Kronans Droghandel. Och nu Apoteket Hjärtats köp av Vårdapoteket. Nyetableringarnas tid har förbytts i sammanslagningar.

Hur ser framtiden ut för marknaden?

– Förmodligen väntar fler sammanslagningar och kanske nedläggningar av olönsammma apotek. Det kan innebära sämre service för en del kunder. I stället för apotek som drivs av apotekare - som det talades om i samband med avregleringen - är det i många fall riskkapitalbolag som gått in som ägare till apotekskedjorna. Nu försöker de få fart på lönsamheten för att så småningom kunna räkna hem en bra affär.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".