1 av 2
Bredbandskabel på rulle. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Telia Sonera behöver bara betala ett skadestånd på 35 miljoner kronor, mot tidigare 144 miljoner. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Sänkta böter för Telia Sonera

Välkomnar beslutet
1:06 min

Telia Sonera fick i dag en dom i Marknadsdomstolen lindrad. Enligt domstolen hade Telia Sonera inte fullt så stor makt på marknaden för bredbandsuppkoppling för tio år sedan, som tingsrätten tidigare slagit fast.

Det handlar om försäljningen av Internetanslutning till ADSL under åren 2000-2003 för tio år sedan. Där ska Telia Sonera missbrukat sin dominerande ställning på marknaden för tillträde till deras fasta kopparnät.

Enligt konkurrensverket som stämt Telia Sonera är detta ett av de principiellt mest viktiga missbruksärenden som Sverige haft sedan 1990-talet.

Tingsrätten dömde bolaget i slutet av förrförra året att betala 144 miljoner i konkurrensskadeavgift, vilket överklagats och nu blivit 35 miljoner i Marknadsdomstolens dom.

Marknadsdomstolen pekar på ett par väsentliga brister i tingsrättens bedömning. Till exempel att bredbandstillträde funnits vid tidpunkten via andra kanaler. Man nämner LAN och bredband via kabeltv-näten som exempel.

Därmed har TeliaSonera inte varit fullt så dominerande på marknaden då som konkurrensverket hävdat och fått gehör för i tidigare dom.

Men vid avgränsade tider har ändå bolaget med insikt om sin position agerat oaktsamt, slår Marknadsdomstolen fast. Men konkurrensskadeavgiften till staten reduceras alltså till ungefär en fjärdedel av vad den tidigare domen sa.

Domen går inte att överklaga. Telia Sonera säger till Ekot att de välkomnar beslutet och att domstolen lyssnat mer på deras invändningar. 

Konkurrensverket säger att de ändå fått rätt i sak och är nöjda med att det ändå blivit en fällande dom.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".