1 av 2
USA:s utrikesminister, John Kerry, och Sydkoreas utrikesminister, Yun Byung-se. Foto: Scanpix
2 av 2

Kerry: skarp varning till Nordkorea

1:35 min

USA:s utrikesminister John Kerry, som just nu besöker Sydkorea, riktar en skarp varning till Nordkorea och säger att dess planerade raketuppskjutning vore ett "mycket stort misstag": han sa också att de upptrappade hoten från Nordkorea är oacceptabla.

John Kerry har precis hållit en presskonferens där han har sagt att USA inte kommer att acceptera ett Nordkorea med kärnvapenstatus. Han inskärpte också att USA kommer att stå vid Sydkoreas sida, om så skulle behövas.

I dag kom också nya hot från Nordkorea, där man hotar Japan: ”Tokyo riskerar att bli slukat i ett nukleärt hav av lågor”, lät det, enligt nyhetsbyrån AFP. USA menar att Nordkoreas retorik är oacceptabel.

Vad betyder uppgiften från i morse att Nordkorea kan ha kommit längre i utvecklingen av kärnvapenrobotar, än vad man tidigare har trott?

– Det är en alarmerande uppgift som kommit från delar av det amerikanska underrättelsesamfundet. Men vissa säger att uppgifterna är felaktiga. Men några analytiker säger att Nordkorea nått längre än man trott, säger Nils Horner, Ekots utrikeskorrespondent i Soeul, Sydkorea.

John Kerry uppges också vilja pressa på Kina att använda sitt inflytande för att tygla Nordkorea. Har det kommit ut något om det?

– Amerikanska myndigheter har sagt att Kina är nyckeln här, för de förser Nordkorea med mycket bränsle och livsmedel bland annat. Kerry ska försöka få Kina att ta hårdare tag, säger Nils Horner.

USA vill försöka få igång förhandlingar mellan Nord- och Sydkorea.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista