Portugal och Irland kan få mer tid att betala av lån

"Förhoppningsvis blir det ett slutligt beslut"
2:07 min

Irland och Portugal väntas I dag få igenom sitt krav om längre tid att betala tillbaka sina nödlån. Frågan diskuteras vid euroländernas pågående finansministermöte i Dublin.

Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem som också är Eurogruppens ordförande sa på väg in till mötet att han hoppas på ett slutligt beslut i dag.

– Förhoppningsvis blir det ett slutligt beslut. Jag tycker att det vore mycket bra för Portugal och Irland att få klarhet i den här frågan, så det är vad jag satsar på i dag, säger Jeroen Dijsselbloem.

EU:s ekonomikommissionär, Olli Rehn säger att det är "nödvändigt" med ett beslut i dag om längre löptider på nödlånen. Det väntas ge krisdrabbade Irland och Portugal lite andrum och något större trovärdighet på finansmarknaden. Det i sin tur kan förhoppningsvis göra att Irland och Portugal sparar miljarder varje år, genom lägre räntekostnader.

För en vecka sedan stoppade Portugals konstitutionsdomstol en stor del av den portugisiska regeringens planerade sparåtgärder. Detta har orsakat förstärkt oro för att Portugal kan behöva ett andra räddningspaket. Men eurochefen Jeroen Dijsselbloem vill ändå hjälpa Portugal med längre löptider på nödlånen.

– Portugiska regeringen tittar mycket snabbt på alternativa åtgärder för att hålla sig till räddningsprogrammet, så det ger oss förtroendet att gå vidare, säger Dijsselbloem.

Vid mötet i dag väntas även en politisk överenskommelse om detaljerna för Cyperns räddningspaket.

Tidigare i veckan visade en ny rapport att de senaste veckornas turbulens har stått Cypern dyrt. Det belopp som Cypern beräknas behöva för att undvika ekonomiskt kollaps har ökat med hela sex miljarder euro, till 23 miljarder, eller motsvarande nästan 200 miljarder kronor.

Det krisdrabbade landet självt måste hitta mer än hälften av de här pengarna. Stora banksparare kommer tvingas stå för en stor del av mångmiljardnotan, dessutom väntas Cypern få in pengar bland annat genom att sälja en del av sin stora guldreserv.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".