1 av 2
Mekanikern och Luleåsupportern Magnus Simonsson. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
2 av 2
Skyltfönster i Skellefteå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Hockeyfeber i Norrland

"Det är all-in som gäller"
1:43 min

Hockeyfeber har brutit ut i norra Norrland inför SM-finalspelet mellan Skellefteå och Luleå som startar i morgon.

Nazanin Gustavsson tror inte att sörlänningar förstår prestigen som nu står på spel mellan Västerbottens och Norrbottens bästa lag. 

– Det kanske är svårt att förstå för dem. Det är hockey som gäller, det är den sporten vi satsar på och jag hoppas så klart att Skellefteå vinner.

"Skoterderbyt" har SM-finalen kallats på  löpsedlarna och när biljetterna släpptes till de fyra första matcherna tidigare i veckan så tog de slut på tio minuter.

Inte så konstigt tycker Lovisa Kalderäng i Skellefteå.

– Det känns som att Skellefteå AIK och Lule alltid har varit fiender och det känns som att det här blir en jävligt het match.

Här i Skellefteå har en del klädbutiker slopat vårmodet i veckan och klätt om sina skyltdockor i gulsvart.

– Hon är ju AIK-inspirerad med AIK-pannband, AIK-halsduk, svarta byxor, svart linne, svart jacka, gult linne och svarta sneakers. Varför då? Därför att stan går ju all-in för det här med hockey och det är ju typ derby för oss, säger Jannika Ståhl, som jobbar i en av affärerna.

Även 13 mil norrut längs Norrlandskusten i Luleå har handeln slutit upp bakom stadens lag. På en bilverkstad laddar mekanikern Magnus Simonsson.

– Hockey är mer eller mindre en livsstil och vi måste vinna det här så är det bara.

Nu kom jag in i en relativ neutral blå jacka men om jag hade kommit in i full Skellefteåmundering och sagt att jag har lite problem med en kamrem, vad hade du sagt då?

– Att du fått söka dig till en annan verkstad. Jag är en stenhård Lulesupporter och jag gillar inte Skellefteå.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista