Enligt Olli Rehn har media blandat ihop äpplen och päron i en läckt rapport om Cyperns ekonomi. Foto: Scanpix.

Rehn tonar ner uppgifter om Cyperns ekonomi

1:42 min

I dag kom ett beslut om detaljerna för ett räddningspaket till krisdrabbade Cypern. Samtidigt vill EU-kommissionen tona ner uppgifterna om att Cyperns ekonomi har försämrats radikalt de senaste veckorna.

– Människor har jämfört äpplen med päron och därmed fått fram apelsiner.

Enligt Olli Rehn har det blivit rena fruktsalladen av medias rapportering om Cypern de senaste veckorna. Ekot hör till de som har berättat om en läckt rapport från EU-kommissionen. Den talar om att Cyperns tidigare akuta behov av pengar på 17 miljarder euro snabbt har ökat till 23 miljarder.

Men enligt Olli Rehn är de här siffrorna inte helt jämförbara. Bland annat hävdar ekonomikommissionären att man blandar ihop netto- och bruttosiffror. I de 23 miljarderna finns dessutom inräknat en del buffertar för att Cyperns kris kommer leda till kraftigt försämrad ekonomisk utveckling.

Men oaktat tolkningen av den läckta rapporten medger Olli Rehn att Cyperns ekonomi är illa däran, och i dag har euroländernas finansministrar enats om detaljerna i räddningspaketet till Cypern på totalt tio miljarder euro.

Enligt Olli Rehn har Cyperns president Anastasiades dessutom vädjat om att EU ska ställa upp med extra regionalstöd till hans krisdrabbade land. Utan att lova något konkret om regionalstöd säger ekonomikommissionären att EU är redo att hjälpa Cypern.

– Vi stöttar det cypriotiska folket, och vi är fast beslutna att bistå med stöd och teknisk assistans för att hjälpa Cypern att ta sig igenom den tuffa perioden och komma över de aktuella svårigheterna, säger Olli Rehn.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista