Anneli Hulthén, S, vill ha svar på var Omar Mustafa egentligen står i olika frågor. Foto: Scanpix.

VU-ledamot vill reda ut Mustafas ståndpunkter

2:13 min

Anneli Hulthén, ledamot i verkställande utskottet, Socialdemokraternas högsta ledning tycker att det måste klargöras var Omar Mustafa egentligen står i en lång rad olika frågor.

– För min del är det fullständigt solklart på samma sätt som det har sagts både från Stefan Löfven och Carin Jämtin att antisemitism är helt oacceptabelt och har inte plats i vår rörelse, säger hon.

Att han har bjudit in kontroversiella talare fungerade som ett startskott för kritiken. Men han har också gjort egna uttalanden, bland annat i Radio, om att äktenskapet är till för man och kvinna.

Och Expressen publicerar i dag uppgifter om utrikespolitiska uttalanden. Bland annat att Omar Mustafa har skrivit på twitter att Sverige borde skicka JAS-plan mot Israel.

Urban Ahlin som är utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna kan acceptera kontroversiella uttalanden på sitt område. Men i sak är han överens med Anneli Hulthén.

– När det kommer till grundläggande värderingar – mänskliga rättigheter, kamp mot antisemitism och så vidare – då är det naturligtvis på det sättet att vi i socialdemokraterna har en väldigt stark hållning. De värderingarna måste man naturligtvis dela, annars är man ju inte socialdemokrat, säger han.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Omar Mustafa själv att han är mot rasism och för homosexuellas rättigheter. Men varken Ekot eller andra medier lyckas i dag nå honom för en kommentar. Och de allra flesta i den Socialdemokratiska ledningen håller sig också undan.

Det var Stockholms stads Socialdemokrater som nominerade Omar Mustafa till partistyrelsen, med ordförande Veronica Palm i spetsen. Men Ekot har inte lyckats nå någon i styrelsen.

Enligt Anneli Hulthén är det de som borde svara på om Omar Mustafa kan sitta kvar.

 – Det tycker jag att Stockholm stads arbetarkommun får avgöra. Jag tycker att det ska vara helt klart och tydligt att man står för alla människors lika värde, att man inte är antisemitisk, att man delar den värdegrund som arbetarrörelsen har när man blir vald till partistyrelsen, säger hon

Så här kommenterar Urban Ahlin Omar Mustafas framtid.

– Nej, det har jag inga som helst kommentarer omkring. Det har jag inte med att göra. Det får andra diskutera med Omar och han får fundera själv, säger han.

Fakta: Kontroversiella talare

  • Omar Mustafa är ordförande i Islamiska förbundet och nyinvald i Socialdemokraternas partistyrelse.
  • I påskas strax före S-kongressen arrangerade bland andra Islamiska förbundet muslimska familjedagar. Där var bland andra Azzam Tamimi och Yasir Qadhi inbjudna att tala. Tamini har beskrivit Israel som en cancer och Qadhi har beklagat att samhället gått bakåt, så att det inte går att kritisera homosexualitet.
  • Tidigare har Islamiska förbundet bjudit in Salah Sultan, som hävdat att judar dödar kristna och använder blodet till sitt bröd.
  • I radio sade Omar Mustafa 2010 att troende muslimer följer vissa regler, bland annat att äktenskap är mellan man och kvinna.
  • I Islamiska förbundets familjestadga står det bland annat: "Det är endast genom kontakten mellan man och kvinna som familjen kan bildas".
  • Det står också att "För att etablera rättvisa och uppnå ömsesidig respekt, måste de naturligt medfödda karaktärerna hos mannen och kvinnan tas hänsyn till när man överväger ansvarsfördelningen samt plikterna hos respektive kön. Denna nödvändighet leder till skillnader i varje köns lagliga status".

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista