Färjeturen från Norge till Danmark avbröts brutalt natten till den 7 april 1990. Foto: Tor Arne Dalsnes/Scanpix.

Ny utredning om färjebrand på väg

"Vi ska göra en ordentlig genomgång"
1:12 min

Oslopolisen öppnar nu för att göra en ny utredning om mordbranden på Scandinavian Star.

Det står klart efter att polisen i eftermiddag har haft ett möte med den expertgrupp som har granskat den tidigare utredningen och kommit med kraftig kritik mot polisens tidigare arbete.

Gisle Weddegjerde, en av dem i expertgruppen som träffade polisen i dag, är mycket nöjd med dagens möte.

– Vi blev seriöst mottagna i det här första mötet, säger Gisle Weddegjerde efter expertgruppens drygt två timmar långa möte med polismästaren och kriminalchefen i vid Oslopolisen.

Den fristående expertgruppen har gått igenom tusentals dokument och bilder från utredningen av mordbranden på Scandinavian Star 1990 där 159 personer omkom.

Deras utredning pekar på flera fel och brister i polisutredningen - bland annat gjordes ingen teknisk utredning av två av bränderna, och polisen ska ha pekat ut fel person som skyldig.

Nu ska expertgruppen sammanställa sina uppgifter i ett skriftligt dokument. Sedan är det dags för ett nytt möte med polisen.

– Vi ska göra en ordenligt genomgång med kompetenta utredare. Sedan går vi vidare efter det, säger han.

Gisle Weddegjerde är säker på att resultatet blir en ny polisutredning.

– Vi har i alla fall stora förhoppningar om att det har ska föra vidare till en ny utredning om mordbranden på Scandianavian Star.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".