Tysklands ex-president Christian Wulff anklagas för muta. Foto: Timur Emek/Scanpix.

Tysk ex-president åtalad för mutbrott

1:05 min

Den före detta tyske presidenten Christian Wulff åtalades i dag för mutbrott. Det är första gången en tysk ex-president åtalas, men det är mycket osäkert om åtalet ens når rättegång.

Det var i februari för drygt ett år sen som kristdemokraten Christian Wulff, Tysklands yngste president någonsin, avgick. Detta efter att åklagare i Hannover inlett en förundersökning mot honom, bland annat för mutbrott.

Sedan avgången har dock nästan alla av de misstankar som fanns mot Wulff fallit och nu återstår bara en punkt.

Det handlar om att Wulff ska ha låtit en filmregissör betala några hotellnätter för sig, under Wulffs tid som regeringschef i Niedersachsen. Värde motsvarade 7000 kronor och det ska ha skett i utbyte mot offentligt filmstöd, enligt anklagelsen.

Häromdagen erbjöd åklagarna Wulff en uppgörelse:  om han betalade 20 000 Euro i strafföreläggande skulle det inte blir någon åtal. Wulff vägrade, han vill bli helt frikänd.

Enligt många bedömare här i Tyskland har han stora chanser till det, om det nu ens blir rättegång. Först måste åtalet nämligen godkännas av en förvaltningsdomstol.

Tidningen Süddeutsche Zeitungs ansedde rättskribent Heribert Prantl kallar till exempel åtalet för en skrattretande konstruktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista