Fler yrkesgrupper borde få brandubildning, enligt Tobias Andersson Granberg på Linköpings universitet. Foto: Pontus Lundahl

Fler med brandutbildning vinst för samhället

2:11 min

Det är samhällsekonomiskt mycket lönsamt att ge vissa yrkesgrupper brandutbildning. Det visar en studie från Linköpings universitet.

En kommun som granskats i studien är Södertälje. Där får brandkåren hjälp av väktaren Tobias Ahlskog och hans kollegor från Securitas.

– Vi har brandkårens radio då i våra bilar. Och då hör ju vi när det går ett brandlarm, och brandkåren har ju 90 sekunder på sig att sätta på sig sina uniformer och åka ut. Hör vi det när vi sitter i våra bilar så innebär det oftast att vi kommer fortare fram än brandkåren, säger han.

Tobias Ahlskog är driftchef vid Securitas i Södertälje och en av ett tiotal väktare i kommunen som utbildats till så kallad förste insatsperson av räddningstjänsten.

Ett sånt här samarbete mellan väktare och brandförsvar finns i tre kommuner: Botkyrka, Söderköping och Södertälje.

När en väktare kommer till en brandplats lämnar dom en lägesbeskrivning till larmcentralen som kan dimensionera insatsen. Och bevakningsbilar förses med räddningstjänstradio och släckutrustning.

I en ny studie har man undersökt om dom här investeringarna är lönsamma. Tobias Andersson Granberg är universitetslektor vid  Linköpings universitet.

– I princip kan vi säga att med ganska stor sannolikhet att det är ekonomiskt lönsamt att ta in nya aktörer såsom väktare att hjälpa till med räddningstjänstarbete i samarbete med räddningstjänsten. Kostnaderna för att använda sig av den här typen av andra personer och aktörer. Så nyttan då, om man försöker räkna om till kronor och ören, kan bli väldigt stora, säger han.

Hur stora summor är svårt att svara på, då det handlar om hypotetiska skeenden, enligt Tobias Andersson Granberg - som även ser hemtjänstpersonal som en annan möjlig aktör att brandutbilda.

Och väktaren Tobias Ahlskog i Södertälje tror också att hans och kollegernas nya kunskaper inneburit stora intäkter för samhället.

– Ja absolut, om man kollar till exempel på en skolbrand så kostar det samhället otroligt mycket pengar. Kan man förhindra en sån - vilket vi faktiskt gjort här i Södertälje - genom att vara snabbt på plats, så är det otroliga värden man kan spara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista