1 av 2
Man som nyser på grund av pollenallergi. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Hasselhängen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Så förbereder du dig för pollensäsongen

Nu kommer värmen, vilket bäddar för pollenchock.

– Eftersom det varit kallt i mars har det inte hänt så mycket. Men nu när det blir mildare kommer al- och hasselträden komma igång med full fräs. Det kan då bli riktigt höga halter pollen på kort tid, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Museet samlar in pollen med hjälp av klisterlappar. Dessa analyseras sedan med mikroskåp och därefter utfärdas pollenprognoser, vilka går att ta del av på deras hemsida.

Om det blir regn är det mindre pollen i luften, eftersom pollenet binds i vattendropparna och tvingas ner på marken.

Hur ska man förbereda sig för pollensäsongen?
– Det är bra att hålla koll på våra pollenprognoser, så man kan planera sina aktiviteter. Man kanske inte ska ha picknick på en slåtteräng när det är höga halter pollen. Är man superallergisk bör man stanna inne. Sen finns det ju mediciner också. Många är receptfria. Man kan börja medicinera ett par dagar innan för att undvika starka reaktioner, säger Didrik Vanhoenacker.

Klåda i näsan, snuva, röda ögon och trötthet är vanliga symtom på pollenallergi. Det finns olika former av pollenallergi. Om man tror man är allergisk kan man besöka en allergiläkare.

– Det är häftigt att det äntligen är varmt och det ska bli fantastiskt att se alla vårblommor. Själv är jag gräsallergiker, så det kommer att vara som värst vid midsommar först. Just nu kan jag bara njuta!

Fakta: Pollen

Pollen (latin, "fint mjöl", "stoft", "damm"), frömjöl, ståndarmjöl, mjöllik och gul, vit, brun eller blå massa som hos fanerogamer (fröväxter) bildas genom delning av pollenmoderceller.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista