Sergej Magnitskij.

USA släpper Magnitskijlista

1:01 min

USA:s finansdepartement har publicerat en lista med 18 ryssar som kommer att beläggas med sanktioner enligt den så kallade Magnitskij-lagen.

De kommer bland annat att få sina tillgångar frysta och amerikaner förbjuds att göra affärer med dem. Sanktionslistan är döpt efter den ryske advokaten Sergej Magnitskij som avled i fängelse i Moskva 2009 efter att ha pekat på korruption inom den ryska makteliten.

Bland namnen på listan finns personer som anklagas för delaktighet i dödsfallet: fängelsepersonal, utredare och domare. Även två tjetjener som tros ligga bakom flera mord, utan koppling till Magnitskij, står med.

Magnitskij-fallet har utlöst en stor kontrovers mellan Ryssland och USA. Moskva har lovat att vidta motåtgärder och belägga ett antal amerikaner med liknande sanktioner.

Den offentliggjorda listan är dock kortare än Moskva befarat och inga högt uppsatta tjänstemän drabbas.

– Genom att ta en minimalistisk väg valde Vita huset att inte förvärra den politiska krisen med Moskva, sade Aleksej Pusjkov, ordförande i dumans utrikesutskott.

Tom Donilon, rådgivare åt USA:s president Barack Obama, väntas i Moskva efter helgen för att diskutera den allt mer spända relationen mellan USA och Ryssland.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista