Storm efter nätkampanj som firar Thatchers död

1:30 min

Sedan Margaret Thatchers död i måndags har en över 70 år gammal sång rusat upp på toplistorna. Låten har väckt starka reaktioner och röster har höjts för att låten ska stoppas i public service bolaget BBC:s topplisteprogram på söndag.

”Ding Dong The witch is dead” från filmen trollkarlen från Oz från 1939 har rusat upp till toppen av den brittiska singellistan. Det efter en kampanj på internet för att fira Margaret Thatchers död. Men efter starka protester kommer låten bara att spelas några sekunder på BBC:s topplisteprogram i morgon. 

Det är av respekt för familjen och man kommer istället att diskutera det faktum att låten används i den här kampanjen, säger kanalchefen Ben Cooper till Sky news

Men nu kritiseras bolaget istället för censur, trots att det inte är första gången BBC censurerar låtar. Sex Pistols God Save the Queen stoppades under drottningens silverjubileum 1977 och Frankie Goes to Hollywoods Relax ansåg vara alldeles för sexuellt utmanande för att spelas på public servicebolaget.

Det här är dock nog första gången en låt stoppas på grund av anledningen att folk köper den. Men nu har Thatcher-anhängarna anlagt moteld: i en kampanj på internet uppmanas folk istället att ladda ned Notsensibles låt från 1979 – I’m in love with Margaret Thatcher.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista