Tomma fågelburar i Hongkong. Foto: Scanpix.

Första fallet av fågelinfluensa i Kinas huvudstad

11 personer har avlidit
1:11 min

Ett sjuårigt barn i Peking har smittats av den nya dödliga fågelinfluensan, H7N9. Fallet är det första som konstaterats i den kinesiska huvudstaden.

– Jag kommer nog att försöka att äta så lite kyckling som möjligt den närmaste tiden, säger 31-åriga Ma Feng.

Hon har hört att fågelinfluensan nu kommit till Peking. Men hon är inte överdrivet orolig, säger hon.

Den person som nu insjuknat i fågelinfluensan är en sjuårig flicka. I torsdags började hon känna sig dålig och fick influensaliknande symptom, såsom feber, huvudvärk, och hosta.

Hon togs till ett sjukhus i Peking och lades in på sjukhuset när de upptäckte att hon hade en infektion i lungorna. Hennes tillstånd rapporteras vara stabilt.

Enligt olika uppgifter arbetar flickans föräldrar som fågelförsäljare och flickan tros ha smittats när hon kommit i kontakt med levande fåglar.

Inga andra personer i flickans närhet ska än så länge ha insjuknat, men fler fall är förmodligen att vänta. 

I dagsläget finns däremot inga tecken på att den här senaste typen av fågelinfluensa smittar via människor. Men sjukdomen är likväl lömsk, eftersom att smittade fåglar inte uppvisar några symptom.

Det är alltså mycket svårt att märka om en fågel är smittad eller inte.

Än så länge har 44 personer bekräftats ha insjuknat i fågelinfluensan. 11 personer har avlidit som en följd av sjukdomen. Influensans dödlighet är således relativt hög.

Att fågelinfluensan skulle sprida sig norrut i Kina var väntat, eftersom de vilda flyttfåglarna så här års migrerar norrut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".