Advokaten Sergej Magnitskijs grav i Moskva. Foto: Misha Japaridze/Scanpix

Svarslista väntas efter Magnitskijlista

Förbjuds nu inresa i USA
1:22 min

Den amerikanska så kallade Magnitskijlistan som publicerades i går väcker blandade reaktioner i Ryssland och flera konstaterar att listan är kortare och med färre kända namn än som tidigare befarats.

Listan är uppkallad efter juristen Sergej Magnitskij som dog i ett häkte i Moskva 2009. De som hamnar på den amerikanska listan förbjuds nu inresa i USA eftersom de anses bära ansvar för Magnitskijs död.

Någon officiell kommentar från Kreml har ännu inte kommit men i går sa president Vladimir Putins pressekreterare, att alla sådana här listor är mycket negativa för det rysk-amerikanska förhållandet.

I Ryssland hade man befarat, en del regimkritiker hoppats på, att listan skulle innehålla fler höjdare. Till exempel chefsutredare Aleksandr Bastrykin eller delrepubliken Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov, ofta anklagad för förföljelse och tortyr av sina motståndare.

Men listan som publicerades av USA:s finansdepartement i går kväll består främst av personer som anses bära direkt skuld för att juristen Sergej Magnitskij dog i ett häkte i Moskva hösten 2009.

Många menar att han hamnade i häktet som ett straff för den storsvindel av skattepengar som han sa sig vara på spåren, där personer inom skattemyndigheten och polisen pekades ut.

Men i stället för att gå vidare med uppgifterna anklagades Magnitskij själv för skattebrott. Trots att han är död pågår just nu i Moskva en rättegång mot honom. Samtidigt kom ryska utredare nyligen fram till att inget brott begicks i samband med hans död.

I Ryssland väntas nu en svarslista över amerikaner som inte längre kommer att få resa till Ryssland.

Den amerikanska listan kom bara några dagar innan president Barack Obamas säkerhetsrådgivare Tom Donilon väntas till Moskva för att, som det antas, försöka övertyga den ryska sidan om att den så kallade omstarten i relationen mellan länderna inte är över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".