Sjukvårdspersonal för in den förre presidenten Hosni Mubarak till rättegången i Kairo. Foto: Amr Nabil/Scanpix.

Rättegången mot Mubarak avbröts

2:19 min

I Kairo skulle en ny rättegång mot Egyptens förre president, Hosni Mubarak, ha inletts i dag. Mubarak dömdes ju förra sommaren till livstids fängelse, men domen överklagades. Och när dagens rättegång skulle börja så avbröts den omedelbart.

Det uppstod kaos i domstolen när domaren diskvalificerade sig själv och överförde målet till en appellationsdomstol. Nu är det oklart när en ny rättegång mot Mubarak kan komma till stånd.

De syrliga inläggen på sociala medier lät inte vänta på sig: ”Ett noll till Mubarak”, ”Vem vill skänka en miljon dollar till en organisation som kan reformera det egyptiska rättssystemet?” Så löd några av kommentarerna.

När Mubarak i morse vinkade från sin sjukbår, var detta den första glimten vi sett av Mubarak sen han dömdes i juni förra året.

Då kunde egyptier knappt se sig mätta på bilderna av den förre diktatorn bakom galler i en domstolsbur.

I dag har intresset för Mubarak avtagit betydligt, Egypten har andra problem att brottas med, en ekonomi som ligger som behöver intensivvård, och ständiga, ofta våldsamma, protester, mot det styrande muslimska brödraskapet.

Och den 84-årige Mubarak, som flera gånger rapporterats vara nära döden, såg i morse stolt och självsäker ut när han vinkade till sina anhängare.

Mubarak dömdes till livstids fängelse förra sommaren för sin roll i dödandet av demonstranter. Men domen överklagades och i dag skulle den nya rättegången ha inletts.

Många egyptier bär på en stark oro att såväl Mubarak som militären och polischeferna kommer att slippa lindrigt undan.

Över 850 människor dödades under revolten mot Mubarak. Många demonstranter greps av militären och torterades under de 18 dagarna, men hittills har ingen dömts specifikt

Rättegången om det så kallade kamelslaget till exempel slutade med att de åtalade frikändes, ironiskt nog av samme domare som i morse lämnade rättssalen i kaos.

Kamelslaget var ett av de mest bisarra inslagen i den egyptiska revolten, när Mubaraktrogna män på häst- och kamelrygg stormade in på Tahrirtorget och dödade och skadade hundratals demonstranter. Men i det fallet ansågs det finnas för lite bevis för fällande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista