Falsk telefonintervjuare frågar om sex

0:43 min

En falsk telefonintervjuare har vid ett flertal tillfällen ringt upp kvinnor på olika håll i landet och ställt närgångna frågor om sexvanor. Mannen säger att han gör en undersökning åt Statistiska Centralbyrån.

Det här har pågått i minst ett år, säger John Kling vid SCB:s  presstjänst.

– Vi har haft kännedom om detta i något år. Vi hade det inledningsvis för något år sedan först, och sedan var det ett uppehåll, och sedan har det nu under cirka ett års tid varit mer frekvent.

Finns det någon anledning att tro att det är Statistiska Centralbyrån som ringer med en sådan här enkät?

– Nej. När man blir utvald till en undersökning på SCB, så får man alltid först ett informationsbrev om att man är med i en undersökning innan vi kontaktar personen per telefon.

Hur ser ni annars på en sån här händelse?

– Det är ju besvärande såklart för den som berörs av det, och det är ju inte bra. Men det viktigaste är att man polisanmäler detta, och att man vet att SCB inte genomför några sådana undersökningar, säger John Kling, vid Statistiska Centralbyrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista