Den så kallade Kopieringskassan ska betala fildelares böter. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Unga pirater betalar fildelares böter

1:25 min

Den som fildelar upphovsrättsskyddat material och döms till böter kan nu få hjälp med betalningen. Piratpartiets ungdomsförbund har startat en slags medlemskassa, som ersätter den fildelare som dömts till böter.

– Upphovsrätten är ur takt med tiden. Den bestraffar väldigt många som inte borde bli bestraffade. Fildelning är inte något som en liten grupp brottslingar håller på med, utan det är ju bara en konsekvens av det samhälle och den teknologi vi har i dag, säger Isak Gerson som driver verksamheten.

Vem som helst kan mot en årlig avgift bli medlem i det som grundarna kallar Kopieringskassan. Om medlemmen skulle åka fast och dömas till böter för att ha delat filer olagligt, så betalar kassan boten.

Den enda kravet är att det inte sker i vinstsyfte. Att kassan i praktiken legitimerar en brottslig handling, ja den bilden delar inte Isak Gerson. Han har heller inte några moralisaka invändningar.

– Jag ser personligen upphovsrätten som något väldigt problematiskt, som något som måste ändras. Vi vill ju att det folk blir fällda för ska vara tillåtet, säger Isak Gersson.

Reaktionen är däremot stark hos de som skapat filerna. Den ekonomi som finns i musikbranschen har halverats sedan 2003, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik, främst på grund av fildelningen.

– Det är naturligtvis märkligt att man inte uppskattar den fantastiskt fina musik som produceras i Sverige och tycker att den har ett värde. Musiken har ett värde och det betalar man för. På så sätt kan vi fortsätta att producera bra musik i Sverige, säger han.

En av de särskilda fildelningsåklagarna i Stockholm säger till TT att nästan alla som döms för fildelning har fått villkorlig dom, något som alltså kassan inte kan göra något åt och att den därför som "försäkring blir ganska tandlös".

För kassan är det viktigaste dock att hjälpa det de kallar "vanliga människor" som krävs på pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista