S i krismöte med Mustafa

Klockan 19 på lördagskvällen satte sig Stockholms arbetarkommuns ledning i ett möte med Omar Mustafa, säger Lisa Hedin, kommunikationschef för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen.

– Jag vet inte hur lång tid det kommer ta, säger Lisa Hedin till Ekot, men vill inte uppge var mötet hålls någonstans.

Under dagen har bland andra Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven krävt att Omar Mustafa väljer mellan att sitta i partistyrelsen eller att vara ordförande i Islamiska förbundet.

– Det går inte att vara förtroendevald i Socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart, sa han till TT.

Omar Mustafa valdes förra helgen in i Socialdemokraternas partistyrelse, nominerad av Stockholms arbetarekommun. Kritiken började med att Mustafa, som ordförande för Islamiska förbundet, bjudit in både antisemiter och homofober till olika konferenser. Själv säger Omar Mustafa att syftet med att bjuda in de kontroversiella talarna var att föra dialog.

I väntan på kommentarer från högre partiföreträdare, talade andra ut. Riksdagsledamoten Carina Hägg (S) krävde att Omar Mustafa avgår.

– Han bör lämna sina uppdrag. Det är inte förenligt att stå för de värderingarna och samtidigt finnas på ledande positioner i vårt parti, sade hon till svt.se.

– Det är jättebra att Stefan Löfven har ställt ett ultimatum till Omar Mustafa, sade Anders Selin, förbundsordförande i Hbt-socialdemokrater Sverige, och uppmanar Omar Mustafa att lämna partistyrelsen.

Han fortsatte:

– Vi tycker att det finns ett grundläggande problem i att han upprepade gånger har bjudit in människor med väldigt extrema åsikter som driver hatpropaganda mot homosexuella.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista