Kritiken mot biståndsminister Gunilla Carlsson och hennes stab är svidande. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Carlssons departement mot kollaps

3:19 min

Situationen på Utrikesdepartementets biståndspolitiska del beskrivs som en kollaps av statsvetare. Biståndsminister Gunilla Carlsson (M), har mycket stora problem att leda arbetet och hyrde in en konsultfirma för 330 000 kronor för att klara jobbet.

Det skriver tidningen Omvärlden.

– Ja, alltså, jag har ju hållit på med det här i många år, i nu snart 30 40 år, och studerat regeringskansliet. Det här är första gången jag sett en sådan rakt på, enkel och direkt beskrivning av ett system som har kollapsat, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap som har tagit del av konsultfirmans rapport om situationen.

Kritiken mot biståndsminister Gunilla Carlsson och hennes stab är svidande. Sträng, formalistisk och detaljinriktad, enligt personalen som också säger att det är brist på  ledning, styrning och målsättning.

– Vi blir misstrodda och misstänkliggjorda av Gunilla Carlsson och hennes politiska stab, säger tjänstemännen på utrikesdepartementet.

De ger en mycket samstämmig bild av läget, enligt konsultrapporten som tidningen Omvärlden tagit del av.

Samtidigt beskriver den politiska ledningen hur de inte kan lita på tjänstemännen. Båda talar om en uppochnervänd rollfördelning; politikerna efterlyser visioner från tjänstemännen, medan tjänstemännen upplever hur allt dom gör ändå görs om i ministerkansliet.

Organisationen beskrivs som rädd och tidvis uppgiven och många säger sig vara underutnyttjade och rädda för att viktiga aspekter går förlorade.

Enligt Torbjörn Larsson är det allvarlig.

– Ja, alltså, det ömsesidiga förtroendet mellan politiker och tjänstemän som är någon form av grunden för samarbetet i regeringskansliet, verkar ju här ha eroderat, säger han.

– Det börjar ju i hur jag leder mitt arbete och det är det som vi behövde hjälp med utifrån, säger Gunilla Carlsson

Men det är ju en enorm kritik, alltså det är ju en samstämmig kritik att du, du leder inte arbetet på ett bra sätt.

– Ja, det är bedömning som du nu gör efter att ha tagit del av rapporten.

Det var i somras som biståndsminister Gunilla Carlsson anlitade konsultfirman Ramböll. Ett 30-tal personer intervjuades, bland annat enhetschefer, gruppchefer, biståndssamordnare och Gunilla Carlssons politiska medarbetare.

Syftet var att hjälpa ministern att styra departementet. Kostnaden blev 329 875 kronor.

Var det värt de pengarna?

– Det är väl en fråga man alltid kan ställa sig. Jag kan bara svara att jag behövde få extern hjälp för att vi skulle skapa en process som gjorde att vi tog tag i utmaningar. Därför är min bedömning att det var värt det.

Torbjörn Larsson tvivlar på att en omstart kan fungera efter så lång tid av förtroendebrist.

– Har man försökt så här länge, så kan man ju kanske tro att det behövs mer radikala grepp om man verkligen vill förändra.

Vad är radikal grepp?

– Ja, det är väl att man får byta ut personer.

Att det samstämmigt kommer så mycket kritik mot dig som chef för den här verksamheten. Har det fått dig att fundera på att byta jobb?

– Det är nog inte jag som ska fundera på om man ska byta arbete. Det är andra som ger mig ett förtroende att förvalta en stor del av statens utgifter och har den viktiga uppgiften att sköta svenskt bistånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista