Chilenska vinarbetare har undermåliga arbetsvillkor. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Fackligt engagerade vinarbetare avskedas

1:12 min

Trots att Systembolaget sedan ett år tillbaka har en etisk uppförandekod, får chilenska vinarbetare betalt under minimilön och blir av med jobbet för att de engagerar sig fackligt. Det berättar P1-programmet Kaliber i dag.

– Vi får två kronor per hink, säger Sonia Sagredo som är vinarbetare i mellersta Chile.

Hon får två kronor per hink fylld med vindruvor som hon plockar. Hennes lön är ungefär 2 000 kronor i månaden, vilket är flera hundralappar under den chilenska minimilönen.

För drygt ett år sedan införde Systembolaget en så kallad etisk uppförandekod. Detta för att garantera schyssta produktionsvillkor i hela ledet.

Men när Sveriges Radios Kaliber reser till Chile ser det annorlunda ut. Programmet har träffat och pratat med 17 vinarbetare i olika vinregioner.

Arbetarna vittnar bland annat om betalning under lagstadgad minimilön, brist på rent vatten och toaletter samt förbud mot fackligt engagemang. Det bryter mot Systembolagets egna regler.

Göran Klintberg är ansvarig för sociala och etiska frågor på Systembolaget och menar att de inte accepterar den sortens brott mot uppförandekoden.

– Det är fullkomligt oacceptabelt, om vi i auditarbetetet  kommer över så att säga bevis på att företag beter sig på det här sättet. Då kräver vi att det ska åtgärdas på en gång, säger han.

Mer om detta hör du i Kaliber söndagen den 14 april klockan 12 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista