Angela Merkel. Foto: Mario Vedder/Scanpix.

Tyska eurokritiker stjäl röster från Merkel

1:53 min

I dag har det nya tyska eurokritiska partiet Alternative für Deutschland, AfD, sin första partikongress. Partiet som vill att Tyskland lämnar euron ses bland annat som ett visst hot mot Angela Merkels möjligheter att bli omvald som förbundskansler i höstens tyska val.

Partiet gör nu allt för att inte uppfattas som ett populistiskt enfrågeparti.

– Det stämmer inte att vi bara skulle vara ett rent europrotestparti, säger en av partiets styrelsemedlemmar, Frauke Petri.

Frågan är viktig för det nya partiet eftersom man redan anklagats för att ha dra till sig personer med högerextrema åsikter. Sådana partier har i Tyskland ofta eurokritiken och ett tyskt euroutträde högt på agendan.

Därför har nu Alternative für Deutschland, AFD, sagt att partiet till exempel särskilt kontrollerar att man inte får några medlemmar från det högerextremistiska partiet NPD.

AfD har fått stor uppmärksamhet sedan det bildades för drygt en månad sedan. I dag hålls den första partikongressen i Berlin och bland annat ska partiledare utses.

För att undvika att ses som en enfrågeparti har ett partiprogram som berör en del andra frågor vid sidan om eurotemat publicerats. Men faktum kvarstår, det som partiet får uppmärksamhet för, är sin hårda kritik mot det tyska euromedlemskapet.

– Det skulle vara fem steg tillbaka att lämna euron, det finns inget förnuftig orsak till att göra det, säger Gerhard i Munchen som inte kan tänka sig att rösta på det nya partiet.

AfD hotar framförallt att ta väljare bland gruppen missnöjda euroskeptiker i förbundskansler Angela Merkels CDU.

Eftersom läget mellan blocken i den tyska politiken är så jämn, kan till och med ett eventuellt valresultat för AfD på bara två eller tre procent påverka valutgången. Därför tar Kristdemokraterna hotet från det nya partiet på visst allvar i debatten.

Men på gatorna i München är det trots allt ståhej kring AfD svårt att direkt hitta någon anhängare.

– Det finns säkert nog folk som tänker som AfD, men det gör inte jag, säger Katrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista