John Kerry på Haneda International Airport in Tokyo. Foto: Shizuo Kambayashi/Scanpix

John Kerry diskuterar Nordkorea i Japan

USA:s utrikesminister John Kerry fortsätter sin asiatiska handelsresa i fred, mot bakgrund av den nordkoreanska krisen. I dag landade han i japanska Tokyo där möten med bland andra kollegan Fumio Kishida och försvarsminister Itsunori Onodera väntade.

Japan har placerat ut Patriotrobotar runt huvudstaden för att vara beredda om det krigshetsande Nordkorea skulle gå till attack.

I går var Kerry i Peking där han talade med Kinas president och premiärminister. Efter mötet sade båda sidor sig vara ense om att agera för kärnvapennedrustning på den koreanska halvön, men få detaljer om hur det ska gå till offentliggjordes.

Nordkorea har avfärdat Sydkoreas erbjudande om dialog när det gäller framtiden för den gemensamma industrizonen Kaesong.

Erbjudandet kallas för en meningslös och tom politisk gest, enligt ett uttalande från en hög tjänsteman som enligt AFP återgavs av den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nordkorea drog tidigare i veckan tillbaka sina 53 000 arbetare och ställde in all aktivitet i industrizonen, som ligger på nordkoreansk mark. 123 sydkoreanska företag var före krisen verksamma i Kaesong. I början av april började Nordkorea blockera sydkoreaner från att ta sig in i zonen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".