En kinesisk familj i Peking bär munskydd. Foto: Andy Wong/Scanpix

Fågelinfluensa i ny kinesisk provins

Nya fall av fågelinfluensan H7N9 har upptäckts i en kinesisk provins som hittills skonats från smittan. Samtidigt har dödstalet stigit: minst 13 människor har mist livet sedan de smittats av det dödliga viruset.

 

Den dödliga nya fågelinfluensa som väckt oro i Kina har nu för första gången synts till i den centrala Henan-provinsen, rapporterade den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina på söndagen.

Två människor i Henan har insjuknat och den ene, en 34-årig man från staden Kaifeng, har förts till sjukhus i kritiskt tillstånd. För den andre, en 65-årig bonde från Zhoukou, är läget stabilt. Fallen tros inte vara kopplade till varandra.

FN-organet Världshälsoorganisationen är osäkra på hur viruset sprider sig mellan olika platser men har inte rapporterat in några fall där det ska ha smittat mellan människor.

Trots detta är experter oroade för att viruset ska mutera och överföras mellan människor, vilket skulle kunna innebära risk för pandemi. Att identifiera smittan försvåras enligt experter av att människor blir mycket sjuka medan fåglar uppvisar "väldigt milda eller inga" sjukdomssymtom.

Hittills har totalt 60 människor blivit sjuka och 13 har dött sedan de smittats av det nya influensaviruset H7N9.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista