Peter Weiderud är ordförande i Tro och solidaritet. Arkivfoto: Fredrik Persson/Scanpix

Mustafas avgång väcker starka reaktioner

Omar Mustafas avgång från Socialdemokraternas partistyrelse har väckt starka negativa reaktioner bland muslimska medlemmar och unga kristna socialdemokrater. Detta enligt Peter Weiderud som är ordförande i Tro och solidaritet, en rörelse för socialdemokrater med religiös övertygelse och tro.

Peter Weiderud anser att det var fel att tvinga bort Mustafa och är kritisk mot dem som utmålat denne som homofob, antisemit och emot jämställdhet mellan män och kvinnor.

– Svenska muslimer hör till de mest progressiva i världen, och Omar Mustafa tillhör de mest progressiva, säger Weiderud till TT.

– Våra muslimska medlemmar är oerhört ledsna, besvikna och känner sig enormt missförstådda, säger han.

Weiderud delar inte Mustafas åsikt att partiledningen gjort det omöjligt att "förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället".

"Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater", skrev Omar Mustafa i ett brev till TT i lördags där han också klargjorde att han lämnar alla uppdrag inom partiet.

– Det är Mustafas tolkning och skrivet i affekt, anser Weiderud och fortsätter:

– Partiledningen sade inte så utan att det är omöjligt att samtidigt vara ordförande i Islamiska förbundet i Sverige och ledamot i partistyrelsen.

Weiderud är däremot enig med Mustafa om att partiledningens hållning ur ett bredare perspektiv kan vara en avskräckande signal för troende att engagera sig.

– Vi har i dag ett större förtroende bland muslimerna än i någon annan grupp. 70-75 procent av Sveriges muslimer röstar socialdemokratiskt. Ur det perspektivet är det självklart oerhört viktigt att vi åtminstone har en muslim som sitter i partistyrelsen. Det hade vi fram till i går.

Peter Weiderud säger att stödet för S bland muslimerna är större än bland metallare och andra LO-förbund.

– Och den utvecklingen kommer att fortsätta som ett resultat av samhällsförändringarna.

Såväl Peter Weiderud som Ulf Bjereld, S-märkt statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet och även ledamot i Tro och solidaritets förbundsstyrelse, anser att Omar Mustafa till viss del varit utsatt för ett mediedrev.

Bjereld tror också att Mustafas avgång kan ha skadat Socialdemokraternas ställning bland muslimska väljare.

– Jag vill inte bara se det röststrategist, det är mindre viktigt. Ur ett längre tidsperspektiv riskerar det här att skada relationen mellan Socialdemokraterna och muslimer i Sverige. Som det här spelats upp är det nog många som frågar: är det möjligt att vara muslim och samtidigt inneha uppdrag i Socialdemokraterna? säger Bjereld som befarar att unga, vänsterradikala muslimer tvekar att "gå in i politiken".

Ulf Bjereld kan tänka sig att Kristdemokraterna hör till partier som nu kan ha potential att få stöd av betydligt fler muslimer, särskilt de religiöst övertygade.

– Värderingsskillnaderna mellan många muslimer och Kristdemokraterna är inte jättestora, säger han.

Bjereld tror att Vänsterpartiet och Miljöpartiet ligger nära till hands för mer vänsterorienterade muslimer.

Men på frågan om missnöjda S-väljare, som lämnat partiet och proteströstat på Sverigedemokraterna, nu kan lockas tillbaka svarar Bjereld:

– Jag tror att ser man Socialdemokraternas helhet kommer det här inte att påverka väljarstödet överhuvudtaget. Jag tror att det är få personer som väljer eller byter parti på grund av att det här har inträffat. Erfarenheten är att sådana här typer av skandaler påverkar väljarströmmarna väldigt lite, särskilt på sikt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista