Ströjobbande unga höjer arbetslöshet

Massvis av gymnasister och studenter som söker extrajobb driver upp den höga svenska arbetslösheten. Något som i grunden är positivt får i stället politiker att varna för förlorade generationer av ungdomar.

Politiker och andra debattörer slåss om att ömma mest för de unga arbetslösa, som enligt gängse statistik ligger på skrämmande höga nivåer.

– Om vi säger att många gymnasister är arbetslösa. Det vi då mäter är inte hur svårt det är för unga att etablera sig på arbetsmarknaden, säger professor Anders Forslund på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

Visst finns många arbetslösa ungdomar, men siffran 25 procents ungdomsarbetslöshet ger en skev bild och driver samtidigt upp den totala arbetslösheten rejält. Det är inte var fjärde ungdom som driver omkring sysslolös, snarare sju av hundra.

– Det är en förhållandevis liten grupp som har problem, säger Forslund.

Statistiska centralbyrån (SCB) har nyligen lämnat ifrån sig en rapport som beskriver hur ungdomsarbetslösheten mäts i olika länder.

Siffermyndigheten slår fast att mätningarna är korrekta och jämförbara, men kulturella skillnader och olika utbildningssystem förklarar varför Sverige exempelvis har en ungdomsarbetslöshet på hela 32 procent av arbetskraften bland studenter medan motsvarande siffra är knappt fem procent i Tyskland och Österrike.

I exempelvis Tyskland är varannan gymnasiestudent på yrkesutbildningarna lärlingsanställd. I Sverige finns knappt motsvarande system. I stället har unga svenskar en tradition av att söka extra ströjobb, vilket drar upp arbetslösheten rejält, men som i grunden är något positivt.

– Det är ofta ett uttryck för att man söker sommarjobb eller extrajobb, säger Anna Broman, medförfattare till SCB-rapporten.

Att svenska studenter inte har studiemedel på sommaren gör att ungdomar i större utsträckning söker feriejobb. Också det i grunden positivt.

– Men en hel del kommer att stå som arbetslösa under tiden de väntar på att börja, säger Forslund.

Svenska ungdomar är i stället arbetslösa betydligt kortare tid än sina europeiska kompisar. Svenskar söker och får som regel snabbt ett påhugg eller två.

Rensat för de höga ungdomssiffrorna faller också den totala svenska arbetslösheten. Bland svenskar över 25 år ligger arbetslösheten på omkring 5,7 procent, att jämföra med den officiella siffran på åtta procent.

– Det visar att även arbetslöshetstalet för hela befolkningen bör betraktas med försiktighet, säger Anders Forslund.

Det spelar stor roll när Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven nyligen slog fast att målet bör vara den lägsta arbetslösheten i EU. Åtta procent ska därmed ner strax under fem procent. Ingen lämplig jämförelse, tycker Anders Forslund.

– Det kommer inte vara samma sak som man mäter.

Olle Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista