Kö till en vallokal i Caracas. Foto: Ramon Espinosa/Scanpix.

Chávez ande svävar över Venezuelas val

2:09 min

I Venezuela pågår röstandet om vem som ska bli landets nye president; Nicolas Maduro, som Hugo Chávez i sitt sista tv-framträdande utsåg till sin arvtagare, eller oppositionens Henrique Capriles.

Även om Hugo Chávez ande har svävat som ett lite kvävande moln över den korta valkampanjen, så är det andra frågor än troheten gentemot honom, som är viktiga för många venezuelaner.

Bernarda Ayala har just röstat. Hon säger att hon hoppas att den nye presidenten ska öppna ekonomin så att det kommer hit fler företag och skapas mer arbete.

– För då, säger hon, kan också hälsovården och utbildningen förbättras.

Det finns en stor klyfta mellan regeringens löften om sociala reformer och den verklighet många venezuelaner lever i.

Ett exempel är sjukvården. Visserligen finns nu tusentals små mottagningar med kubanska läkare i de fattigaste områdena, det så kallade Barrio adentro, men de har bara öppet några timmar och de sysslar bara med primärvård.

Det har också öppnats en handfull nya moderna kliniker. Men de allra flesta vanliga sjukhus som utgör ryggraden i den offentliga sjukvården, och dit läkarna i Barrio adentro måste remittera sina patienter, har förfallit och befinner sig i närmst katastrofalt skick. Och så ser det ut inom många områden.

Dessutom kan inflationen på 30 procent inte längre kompenseras av växande oljepriser, och två devalveringar den senaste månaden har ökat priserna på basvaror.

En del illvilliga tungor menar att de ekonomiska problemen är så stora att ingen egentligen vill vinna valet.

Maryclen Stelling, som arbetar inom regeringen har dragit sig tillbaka till sitt kontor efter att ha röstat. Hon är lite orolig.

– Chavismen, säger hon, kommer att få det svårt. Vi har ju styrt landet i 14 år och har, till skillnad från oppositionen, ingen att skylla på.

Hugo Chávez kunde alltid komma undan tack vare sig karisma, men Nicolas Maduro har inte den karisman, även om han anstränger sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista