Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesman för Miljöpartiet. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix.

Miljöpartist inte förvånad över kritik mot Carlsson

1:37 min

Bodil Ceballos, utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet är inte förvånad över den nya konsultrapportens slutsatser. Allt sedan en tidigare granskning visat att det finns för många och motstridiga målsättningar i det svenska biståndet, har Gunilla Carlsson utlovat vad hon kallar en ny biståndspolitisk plattform. Men man väntar frustrerat på plattformen, säger Ceballos.

– Vi går ju hela tiden och bara väntar på de nya signaler som regeringen har lovat komma med. För det är ju väldigt svårt för organisationerna ute i samhället att kunna göra ett bra arbete när de inte vet vad som gäller om en månad eller två, eller om ett år. Så alla går ju och väntar på den här biståndspolitiska plattformen för att kunna fortsätta att göra ett bra jobb, säger Ceballos, som även är ordförande för paraplyorganisationen Forum Syd.

Enligt dig finns det projekt som runnit ut i sanden på grund av det här, vad är det för projekt?

– Till exempel projekt som väntar på vad som ska hända med länderna i Latinamerika. Vi har fått indikationer på att man ska dra ner på biståndet till Latinamerika, men inte på vilket sätt, säger hon.

Vad tycker du att man ska göra nu?

– Jag tycker att Gunilla Carlsson ska komma först till utrikesutskottet och förklara sig, och sedan tycker jag att hon ska lägga en proposition om den biståndspolitiska plattformen, som vi andra får reagera på, debattera och komma fram till ett riksdagsbeslut om hur vi vill ha den framtida biståndspolitiska plattformen, säger Bodil Ceballos.

Gunilla Carlsson håller inte med om att förseningarna beror på interna konflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista