1 av 2
Advokat Alan Cabanillas representerar arbetarna som kidnappades. Foto: Björn Wendelborn Barr/Byggnadsarbetaren.
2 av 2
Skanskas personaldirektör Veronica Rörsgård anser att företaget tagit sitt ansvar. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Skanska stäms efter gisslandrama i Peru

2:39 min

Byggföretaget Skanska krävs på miljonbelopp av tidigare medarbetare i Peru efter ett uppmärksammat gisslandrama för ett år sedan.

Enligt anklagelserna, som tidningen Byggnadsarbetaren rapporterar om, har Skanska brustit i säkerheten.

Det var 36 personer som blev kidnappade av maoistgerillan Sendero Luminoso i staden Kepashiato, i ett otillgängligt djungelområde i Peru. De flesta var anställda av Skanska och arbetade med en anläggning för naturgas.

Fyra av dem stämmer nu sin tidigare arbetsgivare, och det handlar om stora krav för ersättning för lön de, enligt stämningsansökan, inte kommer att kunna få i framtiden på grund av att de inte kan arbeta mer. En person kräver motsvarande två miljoner kronor, enligt tidningen Byggnadsarbetaren.

Skanska anklagas nu för att ha slarvat med säkerheten när de lät personalen sova i det farliga området.

– Företaget har övergivit arbetarna fullständigt och nu kämpar vi med rättsliga medel för att de ska erkänna säkerhetsbristerna, säger det juridiska ombudet Alan Cabanillas.

Efter en vecka med matbrist och skenavrättningar släpptes gisslan. Skanska lovade stöd till arbetarna för att de skulle kunna bearbeta det som hänt, men den har uteblivit, enligt anklagelserna.

Men ord står mot ord. Skanska anser i sitt svar till domstolen i Lima att det inte finns några bevis för att arbetarna har fått men för livet. Och psykologhjälp har Skanska erbjudit, enligt Skanskas personaldirektör Veronica Rörsgård.

– Vi tog stort ansvar under processen både för våra anställda och deras familjer. Vi har erbjudit psykologiskt stöd under hela processen så det är naturligtvis beklagligt att det landar i en juridisk process, säger hon.

Gerillan krävde pengar av Skanska och den peruanska regeringen, vilket de aldrig fick. De hotade gisslan med automatvapen och ledde dem till fots långt ut i djungeln innan de släpptes efter en vecka. Enligt läkarintyg för en av arbetarna lider han fortfarande av svår posttraumatisk stress. Mannen har behov av att undvika sina minnen, rycker till när han blir stressad och hans känslor präglas av ångest, är bedömningen.

Det är fyra arbetare som stämmer Skanska nu, men planen är att alla ska få upprättelse.

– Alla ska med, vi har ett kontrakt som säger att även de andra kidnappade ska driva process när de har råd, säger advokat Alan Cabanillas.

Men Skanska anser att de har tagit sitt ansvar, säger personaldirektör Veronica Rörsgård.

– Ja, så upplever jag situationen. Sedan kommer ju vi att följa den juridiska processen, men så här långt under vägen så tycker jag att vi har gjort det vi har kunnat.

Skulle ni ha agerat på samma sätt om det var ett 30-tal svenskar som hamnat i en liknande situation?

– Ja, det är min bild, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista