Kraftig ökning av traffickingoffer inom EU

2:20 min

Antalet offer för människohandel, trafficking, ökar kraftigt inom EU. Det visar nya siffror från EU-kommissionen som presenteras senare i dag.

Men trots ökningen har bara sex EU-länder infört det nya kraftfullare EU-regelverket mot människohandel.

– Tyvärr ökar antalet offer för den här verksamheten och det är oerhört allvarligt. Det är ett fruktansvärt brott som är som ett slags modernt slaveri som pågår i dag, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Den moderna slavhandeln har trafficking kallats. Ofta fattiga människor lockas med löfte om ett bättre liv och rikedom men slutar i stället i händerna på till exempel kriminella bordellägare. Offer som får slita och tvingas utföra förnedrande handlingar för liten eller ingen lön, som blir livegna och inte kan fly.

Den här människohandeln ökar alltså. Mellan 2008 och 2010 ökade antalet bekräftade traffickingfall inom EU med 18 procent till över 7 400 offer. I vissa länder har ännu färskare siffror tagits fram, också den läsningen är beklämmande. I Nederländerna var ökningen förra året 40 procent.

Vad ökningen beror på är oklart. En förklaring kan vara att myndigheter blivit bättre på att uppmärksamma fallen, men det är knappast hela sanningen.

Trots att antalet bekräftade offer ökar, döms färre förövare.

– När man pratar med polis och åklagare visar det sig att det är väldigt svårt att bevisa att trafficking verkligen skett. Därför måste vi öka samarbetet mellan polis, åklagare och organisationer som jobbar med frågan men vi måste också jobba med vittnesskydd så att drabbade vågar vittna.

Fler offer men färre fälls, är inte det ett misslyckande?

– Jo, det är klart att det är ett misslyckande.

De flesta offer inom EU kommer från andra EU-länder. Flest kommer från de fattigaste områdena i Bulgarien och Rumänien, länder som nu får extra stöd för att bekämpa människohandeln.

Trots den kraftiga ökningen har hittills bara sex EU-länder, däribland Sverige, infört den nya skärpta gemensamma lagen mot trafficking som man enades om kring 2011. Lagen innebär bland annat att brottet definieras på samma sätt inom unionen, att straffsatserna harmoniseras och ger ett antal rättigheter till offren.

Den dåliga uppslutningen är en besvikelse enligt Cecilia Malmström.

– Tyvärr ser vi att det bara är sex länder som infört detta trots att de haft två år på sig och det är väldigt deprimerande. Det är ett dubbelt svek mot offren på något sätt.

reporter: Johan-Mathias Sommarström

Fakta: Trafficking inom EU

  • Antalet identifierade offer inom EU var 2008: 6 309, 2009: 6 955 och 2010: 7 418.
  • I Sverige var antalet offer under samma år: 21,44 och 74.
  • De flesta av offren kommer från länder inom EU, 2010 var de flesta från Rumänien, 1885 st. och Bulgarien, 718.
  • De flesta som utsätts för trafficking utnyttjas inom sexindustrin men också tvång att utföra kriminella aktiviteter och arbetskraftstrafficking förekommer. Det kan t ex handla om att tvingas tigga.

Källa: Eurostat

 

Johan-Mathias Sommarström

Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista