Fångar gjorde uppror i Guantanamolägret på Kuba i går. Foto: Brennan Linsley/Scanpix

Fånguppror i Guantánamolägret

1:47 min

Spänningen ökade i går i det amerikanska fånglägret Guantánamo, när en grupp fångar gjorde uppror mot att bli förflyttade till isoleringsceller.

Skälet till att fångarna skulle isoleras var, enligt en militär talesman på lägret, att förhindra att fler skulle "tvingas" av sina medfångar att delta i den hungerstrejk som pågått sedan i februari.

Enligt försvarsdepartementet hungerstrejkar 43 personer, medan fångarna själva uppgett för sina advokater att fler än tre gånger så många slutat äta. En del av dem tvångsmatas. Tvångsmatning har klassats som tortyr av FN:s organisation för mänskliga rättigheter.

Brittiske medborgaren Shaker Aamer som fängslades 2002, deltar i hungerstrejken. Han beskrev, via sin advokat, situationen på Guantánamo i en artikel för några dagar sedan i tidskriften New Stateman:

"De har tagit ifrån mig det mesta nu, inklusive det doktorn ordinerade - som stöd för knän och rygg, särskilda strumpor mot svullna fötter och en filt för min reumatism. Inte för att jag bryr mig. Allt är meningslöst så länge jag sitter här, frikänd, utan åtal och utan rättegång."

Shaker Aamer är inte ensam. Ytterligare 85 av fångarna är frikända, men får inte lämna lägret.

Aamer bekriver också tvångsmatningen av medfångar, bland annat en man från Jemen som hungerstrejkat sedan 2005. Han väger 35 kilo och har, enligt det här vittnesmålet, suttit fastspänd nästan en månad i höstas för tvångsmatning, och efter det placerats i isoleringscell en månad i vintras.

Röda Korset besökte lägret förra veckan, bevakar vad som händer och är oroade, säger deras representant.

Barack Obama lovade, när han tillträdde som president 2009, att stänga Guantánamolägret inom ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista