Njurtransplantation på Karolinska Institutet. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Framgång med konstgjorda njurar

2:21 min

Stamcellsforskare i USA har lyckats framställa njurar på konstgjord väg. De nya njurarna fungerar bara delvis, men innebär ett stort steg framåt, säger överläkaren Torbjörn Lundgren på Karolinska universitetssjukhuset.

Forskarna har plockat ut njurar från döda råttor, grisar och människor och räddat det yttre höljet. Sedan har de fyllt det med levande celler och därmed lyckats få den nya njuren att åtminstone delvis fungera igen. Den första implantationen på en råtta visar att njuren till exempel kunde producera urin, skriver brittiska naturvetenskapliga tidskriften Nature.

Ett viktigt framsteg är att den konstgjorda njuren inte stöts bort av kroppen, vilket är fallet i många av dagens transplantationer. Det beror på att de insprutade cellerna kommer från samma kropp som njuren ska placeras i. Med produktionen av konstgjorda njurar kommer väntan på att få ett organ sannolikt att kunna kortas ner.

Nils Lindgren har precis fått dialysbehandling på Karolinska i Stockholm. Han berättar att han fick sin nya njure 2004, efter att ha väntat i fem år. Nu väntar han på en ny njure, då den gamla nästan slutat fungera efter några år. Han följer forskarnas experiment med stor intresse.

Njurexperten Torbjörn Lundgren påpekar dock att det är långt kvar till framställningen av helt fungerande mänskliga njurar. Under en lång tid kommer de njursjuka att vara fortsatt beroende av donatorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista