Illustrationsbild. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Svårt för misshandlade att få uppehållstillstånd

2:27 min

Över 500 utländska kvinnor söker varje år hjälp hos en kvinnojour efter att de blivit misshandlade av den man de flyttat till Sverige för att leva med. Men trots att dessa kvinnor ska kunna få stanna i Sverige om de utsätts för våld av sin partner, så beviljas de ofta inte uppehållstillstånd.

Manja och hennes före detta make kom till Sverige för två år sedan, men direkt efter att de kommit hit blev han som förbytt.

– Han våldtog mig flera gånger och slog mig. Sedan började han hota med att han skulle skicka tillbaka mig till Irak. Men i Irak skulle alla tycka att det var mitt fel, jag skulle inte ha något att komma tillbaka till, säger Manja genom en tolk.

I dag måste Manja bo på ett skyddat boende efter att ha separerat från maken. Men det som tynger henne mest är att hon samtidigt hotas av utvisning från Sverige.

– Det skulle till och med vara farligt eftersom min familj aldrig skulle acceptera att jag separerat, säger Manja.

Personer som kommer som anhöriginvandrare till en sambo eller make, får ett tillfälligt uppehållstillstånd under de första två åren. Uppehållstillståndet kan först bli permanent om man är tillsammans med sin partner i över två år. Bryts förhållandet innan dess kan man alltså utvisas.

Men det finns undantag från den så kallade tvåårsregeln. Får man, som Manja, utstå misshandel i förhållandet så ska man kunna beviljas permanent uppehållstillstånd ändå, en slags skyddsregel alltså. Men sedan 2011 har det beviljats i 81 av 150 fall.

– Migrationsverket följer lagstiftingen och den praxis som utvecklats, det är sällan våra beslut ändras i domstolen, säger Håkan Johnsson är som är Migrationsverkets expert på frågor som rör anhöriginvandring.

Det finns kritik mot skyddsregelns utformning. Bernardita Nuñez på kvinnojouren Terrafem menar att kraven för att omfattas av skyddsregeln är inhumana, eftersom praxis säger att kvinnan ska ha varit i förhållandet i minst fyra månader innan hon kan omfattas av skyddet.

Hon ska också ha utsatts för en viss grad av våld. Man måste alltså bli slagen en viss tid och på ett visst sätt för att omfattas av skyddet, säger hon.

– De kvinnor som inte står ut med att bli misshandlade mer än en månad blir med stor sannolikhet utvisade, säger Bernardita Nuñez.

Fotnot: Den person vi kallade Manja i inslaget heter egentligen något annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista