Nicolas Maduro firar valsegern. Foto: Luis Acosta/Scanpix

Maduro vald till president i Venezuela

Presidentvalet i Venezuela blev än mer dramatiskt än väntat. Nicolas Maduro fick bara 1,5 procent fler röster än Henrique Capriles. För att godkänna resultatet kräver nu Capriles att alla röster ska räknas om.

– Det är de som är förlorarna. Det var regeringen som led nederlag, vi, däremot, känner segerns sötma i våra hjärtan, sa Henrique Capriles när valresultatet blev klart i natt.

Capriles sa att det lämnats in över 3 000 protester för olika slags oegentligheter under själva valdagen. Till det kommer, påpekade han, det skamlösa utnyttjandet av statens resurser under hela valkampanjen.

Jämfört med valet i oktober förra året, då Capriles förlorade mot Hugo Chàvez, så fick han den här gången 700 000 fler röster. Maduro, å sin sida, fick 700 000 färre röster än Hugo Chàvez. Samtidigt var valdeltagandet i stort sett detsamma.

700 000 av Chàvez väljare röstade med andra ord på Capriles, något som han tolkade som ett tecken på chavismens upplösning.

Men i sitt tal från balkongen i presidentpalatset Miraflores visade Nicolas Maduro inga som helst tecken på att känna sig besegrad. Han slog fast att det fortfarande är den revolutionära väg som Hugo Chàvez pekat ut som kommer att vara hans riktmärke.

Men Maduro antydde också att han kanske skulle kunna tänka sig någon form av dialog, till och med en pakt. Den lilla skillnaden, bara 235 000 röster mellan de två kandidaterna, skulle ju kunna tolkas som en uppmaning till samarbete.

Men misstron mellan regeringen och oppositionen är grundmurad. Att förvandla den atmosfär av misstro, ömsesidiga anklagelser och medvetna misstolkningar som nu råder, till ett klimat där man kan samtala och till och med förhandla, det är en utmaning som vare sig Maduro eller Capriles tycks vara beredda att ta itu med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista