Kulturkrönikan 6 februari

Om skogen och svenskarna handlar kulturkrönikan.

När stormen väl bedarrat i den svenska skogen - så fortsätter stormen i skogsdebatten.En småländsk skogsbonde går likt en sentida Nils Dacke till storms mot överheten, i det här fallet Det stora Elbolaget.Och manar till budkavle, närmare bestämt skogsuppror mot det Ljusets krafter som lagt de redan mörka smålandsskogarna i vad som liknar vinterlång fimbulnatt.

Som bekant är delar av sydsveriges skogar förvandlade till ett förödande plockepinn.Som dock inte är att leka med. Eller skämta om.Ändå har väl hårda ord som Dra åt skogen sällan varit mera på sin plats.Men vilka ska egentligen dra åt skogen - förutom den väldiga mängd elmontörer som jobbar för högtryck,eller högspänning ?

I SR-programmet Ring P 1 tyckte exempelvis Veronika Wiberg från Karlsborg att frågan är betydligt mer kvistig än vad skogsägarna försökt få det till :

ILL...” Man är inte så snabb på att ställa krav på skogsägarna.Säg att en tredjedel av träden inte blåst omkull - då hade vi haft hemskt mycket mindre störningar i el-och telenätet Det är ju bara närighet som gör att dom planterat gran !”

Vi ser hur en rotvälta slagit igen om den kortsiktiga marknadens dubbelfiasko, tycker Göran Greider i DN : den ensidiga granplanteringen OCH den avreglerade elmarknaden.

Skogen berör oss. Kulturellt har vårt förhållande till skogen djupa rötter.Var och varannan svensk har efternamn som handlar om skog och träd: Skogman, Granberg, Tallgren, Björk, Eklund, Lindkvist, Lundblad.Ännu strövar svenskar i skog och mark mer än något annat folk.På fritiden bor vi gärna i röd stuga i avskild skogsterräng.Alltmer väljer vi minneslundar för våra avlidna istället för kyrkogårdar.Skogskyrkogården i Stockholm har samtidigt blivit del av det kulturella världsarvet.

Carl Jularbos Livet i finnskogarna sägs ännu vara Sveriges mest sålda skivinspelning.Knappast någon sångaridol har ännu blivit bejublad som Gösta Nordgren när han i 50-talets Radiokarusellen sjöng om Timmerflottarnas kärlek.

Frågan är om den gamla skogssvensken är fullt ut urbaniserad ens 2005.Folklivsforskaren Åke Daun menar att normalsvensken ännu i sin moderna stadslägenhet lever ungefär som i den gamla röda stugan: man känner sällan grannarna, man vill vara ifred,man gruvar sig för att bjuda hem så kallat ”främmande” - det gamla svenska ordet för gäster.

Författaren Werner Aspenström har en kort dikt som helt enkelt heter Själen i Norden :

ILL..” O dessa mörka skogar inom oss, där jättarna slumrar. Det vi kallar själen är bara en vandrande solfläck under träden,en uthuggning dit det snedställda ljuset når...”

Tomas Tranströmer fångar på sitt fantastiska vis något av samma bild av den svenska själ som väl aldrig fullt ut klivit fram ur skogsbrynet :

ILL...” Jag är en mumie som vilar i skogarnas blåa kista / i det ständiga bruset av gummi och motor och asfalt...”

Diktarkollegan Bo Setterlind tyckte för sin del att vi kanske rent av borde backa tillbaka in i skogen för att må bättre.Kanske någonting att i utbrändhetens och sjukskrivningslavinens tid besinna :

ILL...” Har du glömt att skogen är ditt hem/att den stora djupa stilla skogen står och väntar på dig/som en vän?

Lämna stadens oro,kom till skogen åter/endast så kan du bli hel igen...”

Den gamle ekologiska väckarklockan, författaren och landshövdingen i skogarnas Värmland,Rolf Edberg, påminner också i sin bok Vid trädets fot att det rent historiskt går en skogsstig bakåt : Ifrån trädens grenverk klev vi nånstans i historiens gryning ner på den afrikanska savannen och blev människor:

ILL...” Av skog är du kommen...under dess höga valv : alla primaters urhem...”

I skogen håller vi ofta tyst.Lyssnar till oss själva.Vilar ut från pratsamhället.I skogen, skriver Tomas Tranströmer, ”där får man vända sig om, där är det tillåtet att sörja.”I en ny bok om tystnadens betydelse skriver bland andra Göran Persson :”Jag gillar att vara i skogen.”

Skogskulturkrönikan sätter punkt.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se