Det är oftast unga män med al-Qaida-ideologi som har åkt till Syrien. Foto: Scanpix/Montage: Sveriges Radio.

Säpo: Fler med al-Qaidaideologi åker till Syrien

2:06 min

Minst 30 personer med al-Qaida-inspirerad ideologi har rest från Sverige till Syrien för att strida mot regimen. Det är en tydlig ökning jämfört med hur många som rest till andra konflikthärdar i världen. Det framgår av Säpos årsbok som presenteras i dag.

– När de kommer tillbaka till Sverige har de utvecklat sin förmåga att utföra attentat. Vi är oroade över att de har inspirerats av den här ideologin och har för avsikt att göra ett attentat i Sverige, säger Jonathan Peste är chefsanalytiker på Säpo som är bekymrad över utvecklingen, inte minst för vad som händer när de kommer hem igen.

Man kan ha många skäl för att resa till Syrien och det är bara en liten andel av de som åker som verkligen gör det för att delta i strider.

Men i de 30 fall som Säpo nu går ut med är man helt säker på att det verkligen handlar om att delta i strider eller utbildning för strid. Det gör också att siffran är lågt räknad.

Den kan jämföras med att sammanlagt 40 personer sedan 2006 beräknas ha åkt till Afghanistan, Pakistan, Somalia, Irak och Yemen i samma syfte.

Jonathan Peste ser allvarligt på utvecklingen.

– I och med att vi ser att fenomenet under kort tid har utvecklats ganska drastiskt, vi bedömer att det är ganska många som har rest på kort tid, så försöker vi tala med individer som vi har uppgifter om att de vill resa iväg.

Det är oftast unga män med al-Qaida-ideologi som har åkt till Syrien och bara i undantagsfall har de någon egen anknytning till landet.

Säpo vet med säkerhet att en liten del av de som kommer tillbaka från den här typen av resor fortsätter med terrorhandlingar i Sverige eller på annat håll.

– Flera av de allvarliga attentat som har genomförts eller planerats, där har det i många fall varit återvändare, säger Jonathan Peste.

I oktober 2010 höjdes terrorberedskapen i Sverige ett snäpp till en trea, vilket motsvarar "förhöjt hot". Enligt Jonathan Peste har Säpo undanröjt planerade attentat som allmänheten aldrig har fått reda på, men han vill inte säga mer än så.

– Jag kan egentligen inte säga mer än att det är så. Det handlar om ett fåtal som vi har avvärjt.

Hur stora attentat handlar det om?

– Det kan jag tyvärr inte säga i detalj.

Handlar det om liknande situationer som den där en man sprängde sig själv i centrala Stockholm?

– Jag kan inte gå in på de detaljerna, säger Jonathan Peste.

Fakta: Våldsbejakande extrema islamister

Enligt Säpo finns cirka 200 våldsbejakande extrema islamister i Sverige.

Ett 30-tal personer ska ha besökt Somalia för att strida eller utbildas och ett tiotal har varit i gränstrakterna Afghanistan-Pakistan eller i Irak. En av dem som anses ha varit i Irak är Taimour Abdulwahab, som sprängde sig i Stockholm 2010.

Nu sätter Säpo antalet som rest till striderna i Syrien till ett 30-tal.

De ökade hotet mot Sverige motiveras enligt Säpo med det svenska deltagandet med trupp i den Natoledda Isaf-styrkan i Afghanistan, med publicering i svenska tidningar av de danska karikatyrerna av profeten Muhammed och konstnären Lars Vilks bilder av profeten som rondellhund.

Källa: Säpo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista