Fyra frias för planerade terroristdåd

1:32 min

För första gången har en svensk domstol tagit ställning till om svenska medborgare har planerat och förberett terroristbrott i landet. På tisdagen friades fyra personer som har åtalats vid tingsrätten i Västerås för att ha planerat omfattande sabotage och attentat mot bland annat kraftverk och riksdagshuset.

– Vi var nog ganska övertygade om att det skulle bli den här utgången, säger advokat Kurt Sjölander som försvarade en av de dömda männen.

Vad tror du brast i åklagarens sätt att lägga fram det hela?

– Jag tycker inte att det brast i någonting hos åpklagaren. Han hade inte mer material. Det hade inte hänt något mer så det kunde inte bli förberedelse till terroristbrott, säger han.

Friades men fälldes för annat
De fyra åtalade, tre män och en kvinna, friades när det gäller misstankarn om terrorbrott. De tre männen dömdes dock till upp till två års fängelse för bland annat grov skadegörelse. Kvinnan dömdes till skyddstillsyn för samma brott.

Det var september förra året som polisen i Västerås stoppade en bil med fem personer efter att över 100 fönsterrutor hade krossats på en skola.

Omfattande skadegörelse
Utredningen visade att gruppen hade gjort sig skyldig till mycket omfattande skadegörelse runt om i hela mellersta Sverige genom att krossa fönster på offentliga lokaler till ett värde av 1,4 miljoner kronor.

I samband med förhör och husrannsakningar växte misstankarna om allvarligare brott fram.

Fyra personer åtalades senare misstänkta för grov skadegörelse och förberedelse till terroristbrott. Det är första gången som svenska medborgare har åtalats för detta brott i Sverige.

Enligt polisen i Västmanland handlade brottsmisstankarna om planer på sabotage mot både kraftverk och vattenverk men också om attentat mot riksdagshuset och regeringskansliet.

Ingår i nazistcell
De fyra åtalade, som enligt polis och åklagare ingick i en nazistcell, har hela tiden nekat till anklagelserna om terrorplaner i Sverige. Tre har erkänt att de har deltagit i krossningen av fönsterrutor.

Tingsrätten i Västerås anser inte att åklagaren har kunnat styrka misstankarna om förberedelse av terroristbrott och ogillar därför denna åtalspunkt för samtliga fyra åtalade.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Terje Lund, SR Västmanland
terje.lund@sr.se