Anna Kinberg Batra chattade om vårbudgeten

Vad händer med pensionerna? Hur blir det med ett femte jobbskatteavdrag? Och vilken beredskap har regeringen om utvecklingen i ekonomin blir ännu sämre? Anna Kinberg Batra, ordförande i finansutskottet och gruppledare för Moderaterna i riksdagen, svarade på läsarnas frågor.


Mikael Kulle: Hej och välkomna till denna chatt hos Ekot. Anna Kinberg Batra är på plats, så nu börjar vi. Skicka gärna in fler frågor medan chatten pågår.

15:14, 15 April 2013

Gunnar: Varför inte ta bort jobbskatteavdraget (som bevisligen inte gett några jobb) och använda skattepengarna till att anställa folk inom vård, skola och omsorg och på så sätt få ner massarbetslösheten?

Anna Kinberg Batra: Hej Gunnar! Jobbskatteavdraget har gett både fler jobb och bättre hushållsekonomi för många. Sverige har, tack vare ansvarsfulla statsfinanser, klarat de senaste årens internationella kris bättre än de flesta andra. Det har gett oss utrymme att satsa på både välfärden, fler jobb och stärkt konkurrenskraft.

15:16, 15 April 2013

Erik: Har på några år gått från att vara lyckad medelklass till "sjukpensionär". Min fråga: Är det i längden hållbart att inte höja ersättningen till långtidssjuka alls. Det ekonomiska utrymmet finns ju - det visar alla tidigare skattesänkningar. Om inte, kanske det vore läge att använda devisen "Bättre rik och frisk än sjuk och fattig" som nyckelord i nästa valrörelse.

Anna Kinberg Batra:

Hej Erik! Tråkigt att höra om din situation förstås. Självklart hoppas jag att du mår bättre snart igen och kan komma tillbaka. På vägen dit är det viktigt både att man kan försörja sig och att man får den hjälp man behöver för att ta sig tillbaka till arbetslivet. Där spelar alliansens reformer för tex bättre rehabilitering och lägre trösklar tillbaka till arbete viktiga roller.

15:21, 15 April 2013

Ajvar Relish: Kort fråga: Det tycks bli bra löneutveckling för LO m m. Hur blir det med pensionerna?

Anna Kinberg Batra: Hej! Allra viktigast för pensionerna är att ekonomin är stark och fortsätter växa, svensk ekonomi har också klarat de senaste årens internationella kris bättre än de flesta och BNP utvecklas positivt även framöver. Men viktigt för pensionärs-ekonomin är förstås också att vi sänkt skatten flera gånger och gärna går vidare om vi har utrymme.

15:24, 15 April 2013

Peter: Allting verkar styras av vad som händer, eller vad man tror skall hända, i EUROländerna med kris. Det känns som att man bara pratar om problem så mycket att man skapar problem... Jag skulle vilja veta vad regeringen själv vill göra (i den mån man kan/har råd/inget allvarligt inträffar).

Anna Kinberg Batra: Hej Peter! Sverige är en liten öppen ekonomi där hälften av BNP är utrikeshandelsberoende. Där spelar EU och eurozonen i sin tur avgörande roller. Tack vare aktiv och ansvarsfull ekonomisk politik i Sverige har vi möjlighet att skjuta in energi i ekonomin och bla investera i utbildning och vi har sänkt skatten för de flesta. Sådant bestämmer vi, men eurozonen och världsekonomins utveckling påverkar resultatet.

15:27, 15 April 2013

Viktor: Hej Anna! Kommer det 5:e jobbskatteavdraget prioriteras inför höstens budgetproposition eller får vi vänta till efter valet 2014? Vad är moderaternas ingångar i Alliansens budgetförhandling?

Anna Kinberg Batra: Hej Viktor! Ansvar och jobb är vår allra viktigaste prioritering. Vi moderater går också gärna vidare med jobbskatteavdrag, särskilt för grupper med lägre inkomster, i den takt de offentliga finanserna tillåter.

15:29, 15 April 2013

Jeppe: Varför skall jag behöva betala 70 procent i skatt och avgifter på mina 25.400 kr i månadslön? I Tyskland där min bror bor betalar de knappt 60 procent och de har bättre trygghetssystem än jag har.

Anna Kinberg Batra: Hej Jeppe! Vi vill sänka skatten på arbete, har gjort det sedan 2006 och fortsätter gärna i den takt de offentliga finanserna tillåter. Det ska löna sig att arbeta.

15:31, 15 April 2013

Steffo: Hur ser beredskapen ut om ekonomin går ännu sämre än vad finansministern tror nu? Vad kommer ni att skära ned på då?

Anna Kinberg Batra: Hej Steffo! Tack vare ansvarsfulla statsfinanser har Sverige sluppit den skuldkris som plågar flera europeiska länder. Därför har vi också manöverutrymme att satsa mer på jobben, som tex i senaste budgeten med 23 miljarder och i de satsningar på 12400 utbildningsplatser som föreslås i samband med vårpropositionen.

15:34, 15 April 2013

Anna Ljungdell: Kommunernas kostnad för bl a försörjningsstöd har ökat markant sedan ni ändrade reglerna för a-kassan och sjukförsäkrningen. Var sjätte kommun har höjt skatten de senaste två åren. Anser ni att det är bättre att kommunerna höjer skatten, än att staten gör det?

Anna Kinberg Batra: Hej Anna! Ju fler som har jobb desto lägre kostnad för transfereringar till dem som inte har det, därför är det viktigt även för kommunerna att över 200 000 fler jobbar nu än 06. Kommunerna totalt visade överskott 2012 och beräknas göra det även i år, och en viktig reform vi arbetar med nu är bättre möjligheter att gå från försörjningsstöd till arbete. Båda är viktiga för kommunernas ekonomi.

15:37, 15 April 2013

Mikael Kulle: Många frågor så här långt, Anna svarar på ytterligare frågor i några minuter till.

15:38, 15 April 2013

arbetslös och snart pensi: vad tänker ni göra åt fas 3? vi som är 60 och har stämplat ut hänvisade till fas 3 fram till pensionen? Eller är ni beredda att instifta beredskapjobb åt oss?Eller ska vi gå på socialen som pensionärer?

Anna Kinberg Batra: Hej! Jobb- och utvecklingsgarantin är viktig - den finns för att alla, även den som varit utan jobb länge eller har särskilt svårt att få ett - ska få hjälp att ta sig tillbaka. Den kan säkert förbättras, men det reformen syftar till är att alla ska kunna hitta sin plats på arbetsmarknaden. Det är viktigt.

15:41, 15 April 2013

Thorsten Schütt: Trafikförsäkringskatten är en ren straffskatt på att försäkra bilen som bilisten ej kan påverka. Vore det inte bättre att slopa den i en grön skatteväxling mot en höjning av CO2-skatten för fossila drivmedel som bilisten kan påverka med gasfoten?

Anna Kinberg Batra: Hej Thorsten! Sverige har en välavvägd CO2-skatt och förlänger nu tiden för nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar. Vi tar alltså ansvar för klimatet, utan att hota jobben som tex Mp:s förslag skulle göra.

15:43, 15 April 2013

Mikael Kulle: En sista fråga hinner vi med innan det är dags att runda av denna chatt.

15:45, 15 April 2013

Stockholmare: Hur ska vi få alla på landsbyggden sysselsatta när alla smarta människor flyttat till Stockholm?

Anna Kinberg Batra:

Hej! Du kan vara trygg i att alliansens politik är bra för jobben och ekonomin i hela landet. Lägre trösklar för jobb, fortsatta satsningar för infrastruktur och särskilda satsningar för regioner som drabbats hårdast av lågkonjunkturen är bara några exempel på det.

15:46, 15 April 2013

Mikael Kulle: Tack så mycket för att du deltog i chatten, Anna, och tack till er som deltog med frågor. Med det avrundar vi för denna gång.

15:47, 15 April 2013

Anna Kinberg Batra: Tack alla för många och intressanta frågor! Läs gärna mer om vårpropositionen på regeringen.se , se debatten på riksdagen.se och hörs kanske igen när den behandlas i riksdagen under de närmaste veckorna. Tack för i dag!

15:48, 15 April 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista