Vårbudgeten: Ros från företagarna, ris från facket

Småföretagarorganisationen Företagarna är nöjda med flera av regeringens förslag i vårpropositionen. Fackförbundet IF Metall är kritisk. Mer kan göras för att minska arbetslösheten, anser IF Metall.

"Det är anmärkningsvärt att regeringen inte satsar mer på att få folk i jobb. Med en hög arbetslöshet som fortsätter att öka förväntade jag mig mer offensiva insatser i regeringens vårproposition. Förhållandevis starka finanser och en stabil lönebildning ger utrymme för att satsa på dem som står utanför arbetsmarknaden om viljan finns", säger ordföranden Anders Ferbe i ett pressmeddelande.

Småföretagarorganisationen Företagarna tycker att det är bra att månadsvis lönestatistik läggs på is och att reglerna för utdelning förändras. Organisationen gillar också satsningen på yrkesutbildningar.

Samtidigt efterlyser Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist i ett pressmeddelande lägre kostnader så att små företag ska kunna växa och anställa.

"På lång sikt måste det bli billigare att anställa genom sänka arbetsgivaravgiften. Ett första steg skulle vara ett arbetsgivareavgiftsavdrag. En annan snabb kostnadseffektiv reform för att minska den ekonomiska risken vid anställningar i småföretag skulle vara att lyfta bort sjuklöneansvaret, vilket tyvärr saknas i vårbudgeten", säger Elisabeth Thand Ringqvist.

 TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista